Bijes u Rusiji zbog gubitaka u najsmrtonosnijem ukrajinskom napadu

Kome je na pamet pala ideja da okupi toliko vojnika u jednoj zgradi, kada čak i budala shvata da će u slučaju artiljerijskog napada, biti veliki broj povrijeđenih i mrtvih, upitao je ruski bloger.

Ukrajinski i neki proruski izvori tvrde da je ubijenih gotovo 400, dok je Rusija javno priznala gubitak 63 vojnika (Reuters / Ilustracija)

Ruski nacionalisti i neki zakonodavci zatražili su kazne za komandante koje su optužili za ignorisanje rizika, nakon jednog od najsmrtonosnijih ukrajinskih napada na ruske snage od početka invazije.

U ukrajinskom udaru projektilima na objekt u Makijivki uništeno je mnogo opreme, dok je poginuo veliki broj ruskih vojnika.

Ukrajinski i neki proruski izvori tvrde da je ubijenih gotovo 400, dok je Rusija javno priznala gubitak 63 vojnika.

„Ono što se desilo u Makijivki je užasno“, napisao je Arhangel Specnac Z, ruski vojni bloger koji na Telegramu ima više od 700.000 pratilaca.

Poziv na osvetu Ukrajini i NATO-u

„Kome je na pamet pala ideja da okupi toliki broj vojnika u jednoj zgradi, kada čak i budala shvata da će, u slučaju artiljerijskog napada, tu biti veliki broj povrijeđenih i mrtvih“, napisao je.

Sergej Mironov, zakonodavac i bivši čelnik Senata, traži krivičnu odgovornost za zvaničnike koji su „omogućili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenom objektu“ i „sve više zvaničnike koji nisu omogućili odgovarajući nivo sigurnosti“.

Grigorij Karasin, član Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, ne samo da zahtijeva osvetu Ukrajini i njenim saveznicima NATO-u, već i “detaljnu internu analizu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije