Anketa: Amerikanci žive u strahu od velikih političkih sukoba

Istraživanje američke analitičke kompanije Gallup, provedeno u jeku sve većeg političkog animoziteta, pokazalo je da devet od deset Amerikanaca očekuje politički sukob ove godine.

Inflacija i visoki troškovi života zauzeli su visoko mjesto na listi glavnih problema SAD-a (Reuters)

Ukupno 90 posto Amerikanaca očekuje da će 2023. biti godina političkog sukoba u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pokazalo je istraživanje čije rezultate prenosi Anadolija.

Istraživanje američke analitičke kompanije Gallup, provedeno u jeku sve većeg političkog animoziteta, pokazalo je da devet od deset Amerikanaca očekuje politički sukob ove godine.

Navodi se da 72 posto ispitanika smatra da će stopa kriminala rasti, a 56 posto predviđa da će biti mnogo štrajkova sindikata.

Iz kompanije navode da Amerikanci u novu godinu ulaze “s uglavnom tmurnim izgledima” za SAD, a većina ljudi ima negativna očekivanja na ekonomskom, političkom, društvenom i međunarodnom polju.

Strah od viših poreza i rasta cijena

Što se tiče ekonomije, osam od deset odraslih Amerikanaca misli da će 2023. biti godina ekonomskih poteškoća s višim porezima i rastućim budžetskim deficitom.

“Šest od deset Amerikanaca misli da će cijene rasti po visokoj stopi i da će berza pasti u narednoj godini, što se dogodilo i u 2022”, navodi se.

Međutim, demokrate se naizgled više nadaju novoj godini u odnosu na republikance i nezavisne.

Njihove su pristalice predvidjele pet pozitivnih pomaka u 2023. kao što su povećanje broja zaposlenih, umjeren porast cijena, rast tržišta dionica, povećanje američke moći i smanjenje ruske snage.

Amerikanci su već na kraju prošle godine bili pesimističniji u očekivanjima za ekonomiju nego na njenom početku i u 2021. godini, što se podudarilo s visokim cijenama goriva, navodi Gallup.

Inflacija i visoki troškovi života zauzeli su drugo mjesto na ljestvici glavnih problema SAD-a u 2022. godini, prema rezultatima ankete u kojoj ih je izdvojilo 16 posto ispitanika.

Izvor: Agencije