Blinken stigao u Egipat, nakon toga ide u Izrael i na Zapadnu obalu

Posjeta američkog državnog sekretara dolazi usljed porasta nasilja na palestinskim teritorijama posljednjih dana.

Antony Blinken u Kairu će razgovarati o unapređenju odnosa SAD-a i Egipta (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u nedjelju u Egipat na početku turneje u sklopu koje će posjetiti i Izrael i Zapadnu obalu.

Prema State Departmentu, Blinken će se u Kairu sastati s predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem, ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i visokim egipatskim zvaničnicima kako bi unaprijedili strateško partnerstvo između SAD-a i Egipta i promovisali mir i sigurnost u regiji, uključujući zajedničku podršku za izbori u Libiji, prenijela je Anadolija.

Glavni američki diplomata će također posjetiti Izrael gdje će s tamošnjim zvaničnicima razgovarati o trajnoj američkoj podršci sigurnosti Izraela, posebno protiv prijetnji iz Irana.

Razgovor o izraelsko-palestinskim odnosima

Razgovarat će i o izraelsko-palestinskim odnosima i važnosti rješenja dvije države, te nizu drugih globalnih i regionalnih pitanja.

Na Zapadnoj obali, Blinken će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abassom i visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskim odnosima, političkim reformama i daljem jačanju odnosa SAD-a s Palestincima.

Blinkenova posjeta dolazi usljed porasta nasilja na palestinskim teritorijama posljednjih dana.

Izvor: Agencije