Guterres: Društvene mreže saučesnici u širenju ekstremizma i rasizma

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda smatra da su društvene mreže i oni koji se oglašavaju na njima saučesnici u širenju ekstremizma i rasizma.

Antonio Guterres: Oni su vođeni profitom vratili ekstremizam sa margine u mainstream (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio kako su društvene mreže i oni koji se oglašavaju na njima saučesnici u širenju ekstremizma i rasizma.

“Oni su vođeni profitom vratili ekstremizam sa margine u mainstream”, kazao je on.

“Korištenjem algoritama koji pojačavaju mržnju kako bi se korisnici zalijepili za svoje ekrane, platforme društvenih medija postaju saučesnici u širenju nasilja, kao i oglašivači koji subvencioniraju ovaj poslovni model”, rekao je Guterres tokom govora povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, prenosi Tanjug.

Moć mreža

Guterres je dugo izražavao zabrinutost zbog moći koje društvene mreže imaju i pozivao je na bolju regulativu kako bi se razjasnila odgovornost i poboljšala transparentnost.

“Znamo kako se govor mržnje lako pretvara u zločin iz mržnje, kako verbalno nasilje rađa fizičko nasilje, kako se narušavaju različitost i društvena kohezija, kao i vrijednosti i principi koji nas povezuju”, rekao je Guterres.

Izvor: Agencije