AI: Krv prolivena u Jeninu rezultat je nepolaganja računa Izraela

Smrtonosni napadi na Palestince na okupiranim teritorijima će se nastavit ako ne bude traženja odgovornosti, kazao je Philip Luther iz Amnesty Internationala.

U napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp Jenin u četvrtak je ubijeno devet Palestinaca (Reuters)

Philip Luther, direktor istraživanja i odbrane za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Amnesty Internationalu (AI), izjavio je da je smrtonosni napadu izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak rezultat toga što Izrael ranije nije smatran odgovornim za svoje postupke.

Lutherova reakcija na napad izraelskih vojnika na izbjeglički kamp Jenin u četvrtak, koji je rezultirao smrću devet Palestinaca, objavljena je na web-stranici AI-a, prenosi Anadolija.

“Jenin je bio svjedok sve većeg pritiska iz Izraela gotovo godinu. Shirin Abu Akile, dopisnica televizije Al Jazeera, također je ubijena u Jeninu u maju 2022. godine. Stanovnici kampa još uvijek se suočavaju s vojnim napadima”, piše u izjavi.

‘Korist od potpunog nekažnjavanja’

Luther je naveo da je Izrael, dok se sve to događalo, imao koristi od stanja potpune nekažnjivosti protiv režima apartheida koji se primjenjuje na Palestince.

Dodao je da je, dok se broj ubijenih Palestinaca povećavao, međunarodna reakcija na Izrael bila sramežljiva osuda, u najboljem slučaju, i bezuvjetna podrška, u najgorem slučaju.

“Vjerujemo da je krv prolivena u Jeninu rezultat ovog sramotnog nedjelovanja i smrtonosni napadi na Palestince na okupiranim teritorijima nastavit će se ako ne bude traženja odgovornosti”, poručio je Luther.

U napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne obale, u četvrtak je ubijeno devet Palestinaca.

Izvor: Agencije