Španija: Konzervativci i desničari optuženi za vrijeđanje muslimana

Konzervativni i krajnje desničarski politički lideri optuženi su da su vrijeđali i pokušali stigmatizirati muslimane i migrante nakon napada na dvije crkve u gradu Algeciras.

Marokanac naoružan mačetom je u crkvi Nuestra Senora de La Palma ubio crkvenjaka Diega Valenciju (Reuters)

Konzervativni i krajnje desničarski španski politički lideri optuženi su da su vrijeđali i pokušali stigmatizirati muslimane i migrante nakon napada na dvije crkve u južnom španskom gradu Algecirasu, u kojima je stradao crkvenjak, a četiri osobe su povrijeđene.

Napadač Marokanac (25) je uhapšen i ostaje u pritvoru, objavio je Guardian, prenosi Tanjug.

Preliminarni izvještaj sudije koji istražuje incident sugerira da je ubistvo počinjeno “u terorističke svrhe” i da je u vezi sa “salafističkim džihadizmom”.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da osumnjičeni do sada nije činio krivična djela, a da je osuđen za nelegalnu migraciju i neregularan boravak u Španiji.

Zločin su odmah osudile kršćanske, muslimanske i jevrejske grupe.

Članovi koalicione španske Vlade, koju predvode socijalisti, osudili su reakcije lidera konzervativne Narodne stranke (PP) i krajnje desničarske partije Vox, a osude su stigle i od migrantskih i antirasističkih nevladinih organizacija.

Nijedna religija ne treba biti stigmatizirana

Lider Narodne stranke Alberto Nunjez Feijoo rekao je ranije da su kršćani odavno prestali ubijati u ime svoje vjere, ali da postoje ljudi koji ubijaju u ime Boga ili u ime religije.

Španska ministrica obrazovanja i glasnogovornica Španske socijalističke radničke partije Pilar Alegria je povodom te izjave lidera Narodne stranke napisala na Twitteru: “Ponekad je bolje držati jezik za zubima i izgledati odgovorno nego ovako pričati.”

Feijoo je kasnije pokušao pojasniti svoje primjedbe, insistirajući da nijedna religija ne treba biti stigmatizirana.

“Očigledno je da ono što se dogodilo nema nikakve veze s religijama; ne možete kriminalizirati nijednu religiju. Fanatizam je jedno, a religija nešto drugo. To je ono što ja mislim. Ali, rekavši to, mislim da se svi možemo saglasiti da uopće ne postoji problem s katoličkim terorizmom u svijetu. Međutim, postoji problem s islamskim fundamentalizmom u pojedinim dijelovima svijeta, a također i u nekim islamskim zemljama”, naveo je Feijoo.

Marokanac naoružan mačetom ušao je u srijedu u crkvu San Isidro u andaluzijskom gradu i teško povrijedio svećenika prije nego što je otišao u obližnju crkvu Nuestra Senora de La Palma, gdje je ubio crkvenjaka Diega Valenciju, a u nasilju su povrijeđene još tri osobe.

Izvor: Agencije