SAD otvorio vojnu bazu na otoku Guam, prvu nakon 70 godina

Otvaranje nove baze dolazi u jeku šire strategije SAD-a o širenju i jačanja vojnih snaga oko Pacifika zbog sve većih tenzija s Kinom.

Kamp Blaz prva je baza marinaca od 1952. godine, kada je otvorena Logistička baza marinaca u državi Georgiji (Reuters)

Korpus marinaca Sjedinjenih Američkih Država je zvanično otvorio svoju novu bazu na američkom pacifičkom otoku Guamu, prvu nakon 70 godina.

Baza pod nazivom Blaz, zauzima prostor od gotovo 4.000 hektara i moći će da primi gotovo 5.000 marinaca, prenosi Tanjug CNN.

Izgradnju baze djelomično je finansirala japanska vlada kao dio dogovora sklopljenog tokom administracije Baracka Obame o preseljenju marinaca sa južnog japanskog otoka Okinave, gdje je njihovo prisustvo izazvalo negodovanje.

Otvaranje u petak dolazi u jeku šire strategije SAD-a o širenju i jačanja vojnih snaga oko Pacifika zbog sve većih tenzija sa Kinom.

‘Strateško čvorište’

“Kamp Blaz će služiti kao strateško čvorište dok Ministarstvo odbrane realizira plan Strategije nacionalne odbrane 2022”, navodi se u saopštenju američke vojske.

Taj dokument iz 2022. navodi dva glavna prioriteta američkog Ministarstva odbrane kao što su “odbrana domovine, u skladu sa rastućom prijetnjom koju predstavlja Kina” i “odvraćanje od strateških napada protiv SAD-a, saveznika i partnera.”

Kamp Blaz prva je nova baza marinaca od 1952. godine, kada je otvorena Logistička baza marinaca u Albaniju u američkoj državi Georgiji.

Blaz, koji još nije u potpunosti završen, biće priključen drugoj ključnoj američkoj vojnoj bazi, bazi zračnih snaga Andersen na sjevernoj visoravni Guama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada