Objavljen snimak napada čekićem na supruga Nancy Pelosi

Na snimku sa kamera koje su nosili policajaci vidi se trenutak kada je David DePape čekićem napao Paula Pelosija.

Lažne tvrdnje kružile su internetom nakon napada, koji se dogodio malo prije međuizbora 2022. (Reuters)

Videosnimak napada na Paula Pelosija, supruga bivše predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, objavljena je u petak, nakon peticije novinskih agencija da se prikaže i javnosti.

Snimak prikazuje događaje od 28. oktobra 2022. godine, kada je 42-godišnji David DePape navodno provalio u rezidenciju Pelosijevih u San Franciscu u Kaliforniji, u, kako je rekao, pokušaju napada na demokratsku političarku, koja nije bila u kući u to vrijeme.

Umjesto toga, DePape je naišao na 82-godišnjeg Paula Pelosija, pretukao ga čekićem i ostavio s frakturom lubanje, kao i povredama ruku.

Paul Pelosi je preživio, ali je nakon napada u javnosti viđen kako nosi šešir i rukavice.

Objavljeni materijal je sa kamera koje su nosili policiajci koji su prvi stigli u kuću Pelosijevih.

Otimanje dvojice muškaraca za čekić

Dijelovi snimaka prethodno su prikazani na pripremnom ročištu na sudu prošlog mjeseca.

“Šta se događa, čovječe?”, čuje se glas policajca, dok snimak sa kamere na tijelu prikazuje dvojicu muškaraca, DePapea u majici s kapuljačom i Paula Pelosija u dugoj majici kratkih rukava, dok se otimaju oko čekića.

“Sve je dobro”, odgovara DePape, nakon čega je im je policajac rekao da “bace čekić”, prije nego što je upitao: “Šta se ovdje dešava?”

U tom trenutku DePape je preuzeo kontrolu nad čekićem i zamahnuo prema Paulu Pelosiju, koji je pokušao pobjeći od udarca.

Na snimku se ne vidi trenutak udara, a policija je požurila naprijed kako bi savladala DePapea i pozvala pojačanje.

Na snimku se čuje otežano disanje, a Paul Pelosi se vidi na tlu, u lokvi tečnosti.

Upozorenje: Video u nastavku prikazuje snimke nasilja sa policijskih kamera.

Sudija Višeg suda u San Franciscu Stephen M. Murphy pristao je objaviti snimak u srijedu, uprkos zabrinutosti tužilaca da bi video mogao biti manipuliran ili zloupotrijebljen za širenje lažnih informacija.

Lažne tvrdnje kružile su internetom nakon napada, koji se dogodio nešto više od sedmicu prije zakazanih međuizbora 2022. godine s visokim ulozima.

Likovi poput tehnološkog magnata Elona Muska dijelili su neutemeljene tvrdnje da je Paul Pelosi na neki način bio umiješan u poticanje napada, a pojavile su se i teorije zavjete da je DePapeu namješteno ili da su on i Paul Pelosi bili upleteni u seksualni odnos.

Državne i savezne optužbe za napad

Kada su novinske kuće, uključujući New York Times, Washington Post, San Francisco Chronicle i Associated Press, pokušale dobiti kopije videa, Ured okružnog tužitelja San Francisca odbio je udovoljiti im, navodeći mogućnost dezinformacija.

No, advokati su u ime novinskih agencija tvrdili da bi pristup snimku bio ključan za transparentnost u slučaju.

DePape se suočava s državnim i saveznim optužbama za napad.

Na državnom sudu se suočava s optužbama za pokušaj ubistva, provalu u stan prvog stepena, zlostavljanje starijih osoba, napad smrtonosnim oružjem i prijetnju članu porodice javnog službenika.

Na saveznom sudu optužen je po jednoj tački, za napad na člana uže porodice američkog zvaničnika, i jednoj tački za pokušaj otmice američkog zvaničnika.

Vjerovao da je ‘zlo u Washingtonu’

DePape se izjasnio da nije kriv i na državnom i na federalnom sudu.

Navodno je nakon napad rekao policiji da je vjerovao da je “zlo u Washingtonu“.

Dana 28. oktobra DePape je optužen da je s čekićem provalio u rezidenciju Pelosi, kroz staklena ulazna vrata.

Tužitelji su rekli da je planirao držati Nancy Pelosi kao taoca, prijetiti joj da će joj slomiti “čašice koljena” ako ne prizna ono što je on smatrao “istinom“.

DePape bi se pred sudom trebao pojaviti 23. februara, kada će biti određen datum početka suđenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije