Johannesburg prvi put dobio gradonačelnika muslimana

Odbornik iz male muslimanske stranke Thapelo Amad izabran je za gradonačelnika, kako prvi musliman koji će voditi ekonomsku prijestolnicu Južne Afrike.

Novi gradonačelnik je izabran uz podršku vladajuće partije, Afričkog nacionalnog kongresa (Reuters)

Odbornik iz male muslimanske stranke Thapelo Amad izabran je u petak za gradonačelnika Johannesburga, čime je postao prvi musliman koji će voditi ekonomsku prijestolnicu Južne Afrike.

Amada (41), člana stranke Al Jama-ah, izabralo je gradsko vijeće i zamijenit će dosadašnju gradonačelnicu Mpho Phalatse iz Demokratske alijanse, vodeće opozicione partije u Južnoj Africi, prenosi Beta.

‘Historijski dan za Južnu Afriku’

“To je historijski dan za Južnu Afriku, a posebno za Johannesburg, s prvim muslimanskim gradonačelnikom najveće metropole u ​​zemlji”, rekao je Amad.

Novi gradonačelnik je izabran uz podršku vladajuće partije, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), koja ima najviše odbornika, ali ne i apsolutnu većinu u gradskom vijeću Johannesburga.

Johannesburg je podijeljen grad: siromašni uglavnom žive u južnim predgrađima ili na periferijama dalekog sjevera, a srednja i viša klasa uglavnom žive u predgrađima centralnog i sjevernog dijela.

Izvor: Agencije