EU agencija: Afganistanske žene i djevojčice su pod rizikom od progona

Procjena Agencije Evropske unije za azil zasnovana je na rastućoj represiji u Afganistanu koja zabranjuje ili ozbiljno ograničava pristup ženama radu i obrazovanju, slobodi kretanja i govora.

Nedavno je do daljnjeg obustavljeno univerzitetsko obrazovanje žena u Afganistanu (EPA)

Ograničenja koja su nametnuli talibani dovode sve žene i djevojčice u Afganistanu u opasnost od progona i stoga one imaju pravo na izbjeglički status u Evropi, prema Agenciji Evropske unije za azil (EUAA).

Procjena agencije zasnovana je na rastućoj represiji u Afganistanu koja zabranjuje ili ozbiljno ograničava pristup ženama radu i obrazovanju, slobodi kretanja i govora, prenosi Hina pisanje agencije dpa.

Izvještaj je nastao u saradnji između EUAA-e i zemalja članica Evropske unije.

Zahtjevi za azilom

Od evropskih zemalja se zahtijeva da uzmu u obzir izvještaje EUAA kad procjenjuju zahtjeve za azilom, rekao je glasnogovornik agencije.

Međutim, rekao je, nacije nisu obavezne dati svim afganistanskim ženama azil ako ga traže. Ovu odluku svaka zemlja donosi pojedinačno, od slučaja do slučaja.

Talibani su najprije zabranili djevojčicama tinejdžerske uzrasti pohađanje škole nakon šestog razreda. Nedavno je do daljnjeg obustavljeno univerzitetsko obrazovanje žena. Talibani su kao razlog naveli kršenje svojih strogih pravila za žene, uključujući i pravila odijevanja, kad su ženama zabranili pohađanje univerziteta.

Izvor: Agencije