Eksplozije blizu nuklearke Zaporožje, Rusija odbacuje izvještaj IAEA

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju kaže da je s predstavnicima Evropske unije u Briselu diskutirao o predloženoj sigurnosnoj zoni oko nuklearne elektrane.

Ruska i ukrajinska stran se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje (EPA)

Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje sigurnosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savjetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grossijeve komentare kao neosnovane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Grossi, koji je posjetio Ukrajinu prošle sedmice, saopćio je da posmatrači IAEA-e redovno bilježe eksplozije blizu nuklearne elektrane.

On je u četvrtak naveo da je zabilježeno osam detonacija i da su prozori na zgradi nuklearne elektrane vibrirali.

Predložena sigurnosna zona

U saopćenju, Grossi je rekao da je u Briselu diskutovao o predloženoj sigurnosnoj zoni oko nuklearne elektrane sa predstavnicima Evropske unije i da želi da o istoj temi ponovo razgovara sa Moskvom.

Savjetnik šefa Rosatoma Renat Karča je odbacio Grossijeve komentare kao neosnovane i nazvao ih “provokacijom.”

Karča je dodao da takva informacija mora biti provjerena prije nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama, prenosi TASS.

“S jedne strane, hoće da pokažu da rade nešto korisno. Sa druge, opet unose sumnju u zapadno javno mnijenje, sugerišući da Rusija ne može da se izbori sa održavanjem nuklearne sigurnosti,” izjavio je Karča.

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta prošle godine, a od tada se Moskva i Kijev uzajamno optužuju za napade u opasnoj blizini nuklearne elektrane.

Izvor: Agencije