Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: Iz historije nismo mnogo naučili

U New Yorku je Svjetski centar za sjećanje na holokaust otvorio izložbu koja navodi imena približno 4,8 miliona žrtava koje je Yad Vashem dosad dokumentovao.

Posjetitelji gledaju izložbu u Memorijalnom muzeju Holokausta Yad Vashem u Jerusalemu 26. januara 2023. (EPA)

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1. novembra 2005. godine ustanovljeno je da se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, kako bi se od zaborava sačuvali milioni ubijenih Jevreja.

Brojni politički čelnici i nevladine organizacije na Zapadnom Balkanu upozorili su na važnost sjećanja na žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da je obaveza Hrvatske, koja predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust, borba protiv govora mržnje, antisemitizma i iskrivljavanja istine o Holokaustu.

“Prisjećamo se žrtava Holokausta čiji su životi oduzeti uime ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe”, napisao je Plenković na Twitteru.

Hiljade Jevreja Balkana ubijeno u zloglasnim logorima

Tokom Drugog svjetskog rata hiljade Jevreja ubijeno je i na prostoru Balkana.

Opisujući razmjere zločina Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) navodi da oko 10.500 Jevreja, koliko ih je prije Drugog svjetskog rata bilo u Sarajevu, oko 9.000 je odvedeno u ustaške i nacističke logore.

„Ova teška tragedija, kojom je uništeno gotovo cijelo bosanskohercegovačko Jevrejstvo, nikada ne može biti izbrisana niti nadoknađena, a zajednica se biološki nije oporavila do današnjih dana“.

Ovogodišnja poruka iz UDIK-a ide putem izražavanja solidarnosti sa žrtvama ruske agresije na Ukrajinu. Sa žrtvama rata u Siriji. Migrantima koji lutaju i promrzavaju se na ulicama.

„Sve su to naše odgovornosti koje pokazuju da iz prethodne historije nismo mnogo naučili“, naveli su iz UDIK-a.

U Srbiji je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obilježen u nekadašnjem koncentracionom logoru na Starom sajmištu u Beogradu.

Knjiga sa imenima ubijenih

U New Yorku je nešto ranije na East Riveru generalni sekretar UN-a zajedno sa ambasadorom Izraela pri UN-u i predsjedavajućim Svjetskog centra za sjećanje na holokaust Yad Vashem otvorio izložbu “Knjiga imena žrtava holokausta Yad Vashem” koja abecednim redom navodi imena svake od približno 4,8 miliona žrtava koje je Yad Vashem trenutno dokumentovao i potvrdio.

Za sistemsko uništavanje oko šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu od 1939. do 1945, danas je najčešće koristiti pojam holokaust, od starogrčke riječi „olokauston” ili „potpuno spaljen”.

Logor Auschwitz podigle su njemačke okupacione vlasti blizu poljskog gradića Ošvjenćim (njemački Auschwitz) 1940. godine prvobitno kao logor za poljske zarobljenike ali ubrzo je počeo da igra ključnu ulogu u Hitlerovom monstruoznom planu da pobije sve evropske Jevreje u okviru “konačnog rješenja jevrejskog pitanja”.

Izvor: Al Jazeera i agencije