Američka vojska ubila visokog zvaničnika ISIL-a u Somaliji

Meta operacije bio je Bilal al Sudani ključni za finansijske poslove te organizacije, u planinskom kompleksu pećina.

Američke snage namjeravale da uhvate al Sudanija živog, ali da se to pokazalo nemogućim (Reuters)

Američke snage za specijalne operacije ubile su visokog zvaničnika ISIL-a i još 10 terorističkih operativaca u udaljenoj oblasti na sjeveru Somalije, saopštili su danas zvaničnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Američka vojska saopštila je da je provela uspješnu protuterorističku operaciju u Somaliji, prenosi Beta.

Meta operacije bio je Bilal al Sudani ključni za finansijske poslove te organizacije, u planinskom kompleksu pećina.

Predsjednik Biden je bio obaviješten prošle sedmice o planiranoj misiji koja je organizovana poslije višemjesečnog planiranja. On je dao konačno odobrenje da se operacija provede ove sedmice, rekla su dva zvaničnika koja su informisala novinare o operaciji.

Sudani, čije kretanje su godinama pratili američki obavještajni zvaničnici, igrao je ključnu ulogu u pomaganju u finansiranju operacija ISIL-a u Africi kao i ogranka te organizacije koji djeluje u Afganistanu (ISIS-K), rekli su zvaničnici.

Njega je prvo primijetilo ministarstvo finansija 2012. godine zbog njegove uloge sa grupom al Shabab, odvojenom terorističkom organizacijom koja operiše u Somaliji.

“Obzirom na udaljenost lokacije gdje je provedena operacija procjenjuje se da nije bilo povrijeđenih ili ubijenih civila. Zaštita civila ostaje važan dio operacija komande koja promoviše veću sigurnost za sve Afrikance”, saopštila je američka Centralna komanda za Afriku.

Jednog Amerikanca koji je učestvovao u operaciji ujeo je vojni pas ali nije ozbiljno povrijeđen, rekao je zvaničnik administracije.

Ofanziva protiv Al-Shababa

Zvaničnici su dali malo detalja o operaciji ili okolnostima u ubistvu al Sudanija. Jedan od njih je rekao da su američke snage namjeravale da uhvate al Sudanija živog, ali da se to pokazalo nemogućim.

Ovo je objavljeno samo nekoliko dana poslije saopštenja da su američke snage provele napad u samoodbrani sjeveroistočno od Mogadiša, glavnog grada blizu Galkada. U tom incidentu snage somalijske nacionalne armije su bile uključene u teške borbe sa oko 100 boraca Al-Shabab grupe.

SAD procjenjuju da je oko 30 boraca Al-Shababa ubijeno u toj operaciji.

Ta ofanziva somalijskih snaga protiv Al-Shabab grupe opisana je kao najveća u više od deset godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada