UN: U Mijanmaru povećan uzgoj opijuma nakon što je vojska preuzela vlast

U izvještaju Kancelarija UN-a za droge i kriminal navodi da se uzgoj opijuma povećao za 33 posto od vojnog preuzimanja vlasti u toj zemlji jugoistočne Azije.

Cijena koja se plaća poljoprivrednicima povećana je za 69 posto tokom prošle godine (Reuters)

Ujedinjene nacije (UN) su objavile da je u Mijanmaru uočeno značajno povećanje uzgoja opijuma nakon vojnog preuzimanja vlasti 2021. godine.

U najnovijem izvještaju Kancelarija UN-a za droge i kriminal (UNODC) navodi da se uzgoj opijuma povećao za 33 posto od vojnog preuzimanja vlasti u toj zemlji jugoistočne Azije, prenosi Anadolija.

“Prva puna sezona rasta od vojnog preuzimanja pokazuje povećanje od 33 posto u obradivim površinama na 40.100 hektara i povećanje potencijalnog prinosa od 88 posto na 790 tona. Nakon umjerenog povećanja obradive površine od dva posto i prinosa od četiri posto tokom 2021. godine, rezultati za 2022. potvrđuju da je u toku značajna ekspanzija opijumske ekonomije Mijanmara”, navodi se u izvještaju UNODC-a.

Regionalni predstavnik UNODC-a Jeremy Douglas izjavio je su ekonomski, bezbjednosni i upravljački poremećaji nakon vojnog preuzimanja vlasti doveli do toga da farmeri u udaljenim područjima podložnim sukobima u državi Shan i pograničnim državama nisu imali izbora osim da se vrate opijumu.

Suočavanje s krizom

Prema izvještaju, najveće povećanje obima proizvodnje zabilježeno je u državi Shan, 39 posto, a slijede države Chin i Kayah s povećanjem od 14 i 11 posto, dok je uzgoj u Kachinu povećan za umjerenih tri posto.

Cijena koja se plaća poljoprivrednicima povećana je za 69 posto tokom prošle godine na oko 280 dolara po kilogramu.

“Rast kojem svjedočimo u poslovanju s drogom direktno je povezan s krizom s kojom se zemlja suočava. Utjecaj na region je dubok, a susjedne zemlje moraju se pozabaviti situacijom i razmotriti i teške opcije”, rekao je Douglas.

Regionalna vrijednost trgovine heroinom u Mijanmaru je oko dvije milijarde dolara.

“Bez alternativa i ekonomske stabilnosti, vjerovatno će se uzgoj i proizvodnja opijuma nastaviti širiti”, rekao je Benedikt Hofmann, menadžer UNODC-a za Mijanmar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada