Mediji: Ukrajina bi mogla pretrpjeti ‘užasan’ poraz

Ruska vojna kampanja u proljeće bi mogla promijeniti balans snaga u sukobu u Ukrajini, piše britanski list ‘Telegraph’.

Vladimir Putin teži eskalaciji rata na proljeće i nastoji mobilizirati pola miliona novih regruta za borbu (Al Jazeera)

Ruski predsjednik Vladimir Putin kladi se na to da Zapad, time što stoji uz Ukrajinu u “ratu protiv njegove zemlje”, zapravo žrtvuje sebe, piše u članku u britanskom listu The Telegraph.

Autorica članka Sherelle Jacobs, urednica ovog lista, smatra da je Putin možda u pravu te da je činjenica da “Ukrajina nije na putu da ostvari potpunu pobjedu”.

Smatra da je situacija na terenu upravo suprotna, jer se čini da Ukrajina ne može eliminirati ruske snage i da je sve više u zaostatku.

Tvrdi da je ruska vojska nadmoćnija od ukrajinske te da posustaju pokušaji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da vrati ono što je njegova zemlja izgubila u ratu.

Uz nevoljkost Zapada da opskrbi Kijev tenkovima, Zelenski neće imati dovoljno oružja da izvede preventivni napad prije nego što Putin pojača vojnu kampanju u proljeće.

‘Rusi posjeduju ogromne arsenale oružja’

Uprkos slabosti ruske vojske, Jacobs u kolumni navodi da stvari za Ukrajinu idu, u najboljem slučaju, prema “katastrofalnom” zastoju, a u najgorem slučaju Rusi nastavljaju s odlučujućim prodorom.

Što se tiče odnosa snaga između dvije strane u sukobu, autorica pojašnjava da Ukrajina ima dovoljan broj boraca i odlučnost da održi suverenitet, ali da Rusi posjeduju ogromne arsenale oružja i municije.

Štaviše, Kremlj se navodno priprema mobilizirati pola miliona novih regruta, dok nastoji eskalirati rat pomoću bespilotnih letjelica, artiljerije, borbenih aviona i tenkova, što je ogromna promjena, smatra Jacobs.

Ističe da ovi faktori trenutnu strategiju Zapada čine sve neodrživijom.

Zapad je do sada pružio Ukrajini dovoljno pomoći da produži rat u pokušaju da oslabi rusku vojsku, međutim, zapadna podrška nije dosegla tačku direktne intervencije koja bi mogla značajno promijeniti ishod sukoba.

‘Evropa će biti u stalnom stanju sukoba’

I dok Rusija mijenja dinamiku sukoba, Ukrajina, koja je “lišena potrebnih sposobnosti”, može brzo preći iz stanja nadmoći u bitkama u “kataklizmički” poraz, navodi se u članku Telegrapha.

Jacobs dalje kaže kako se čini da pokušaji Zapada da izolira i uništi rusku ekonomiju nisu u potpunosti uspjeli, budući da Rusija ima rekordan trgovinski suficit, jer izvozi prirodni plin po višim cijenama.

Njen finansijski sistem ostao je netaknut, a proizvodni sektor trpi sankcije.

Uprkos svemu tome, Zapad mentalno nije spreman prihvatiti ništa drugo osim pobjede Ukrajine, kako kaže autorica.

Napominje da zapadnjaci ne žele priznati ”uznemirujuću” činjenicu da će, čak i ako konačni ishod rata, naprimjer, ne bude jasan, mit o američkoj hegemoniji biti uništen, piše u članku.

S obzirom na to da je Rusija dugoročno posvećena srednjovjekovnom ponovnom rođenju kroz potpunu mobilizaciju, nova era drevnih civilizacija, ne samo ruske, već i kineske, indijske, a možda čak i šiitske iranske, mogla bi biti pred nama, kaže Jacobs.

A s žestokim sukobom koji bjesni na njenim granicama Evropa će biti u stalnom stanju sukoba, navodi se u članku.

‘Stari liberalni poredak visi o koncu’

Ako su zapadnjaci zaista svjesni onoga što se događa – da stari liberalni poredak “visi o niti” i da je pred padom te kako ga mora zamijeniti drugi model, s ukorijenjenim kvalitetima koje se najviše očituju u strateškoj otpornosti, vojnoj hrabrosti i snažnoj predanosti zapadnim vrijednostima – najvažnije pitanje glasi, kako kaže Jacobs: Je li Zapad spreman podnijeti potrebne žrtve da bi to zaista i postigao.

Autorica kaže da postoji zabrinjavajuća razlika između Zapada i Rusije.

Potonja, uprkos ekonomskom i demografskom padu, vidi sebe kao pripadnika kulture koja još nije ostvarila svoje snove.

S druge strane, Zapad se sve više miri sa sopstvenim padom i umoran je od vlastitih vrijednosti, “pa čak i slobode”.

Zbog toga sposobnost Rusije da okrene svijet naglavačke ne treba uzimati “zdravo za gotovo”.

Jacobs na kraju upozorava kako se čini da je Zapad daleko od toga da porazi Putina i sve za šta se on zalaže.

Izvor: Agencije