SAD uvodi nove sankcije grupi Wagner

Ministarstvo finansija SAD-a imenovalo je plaćeničku grupu kao ‘značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju’, čiji su pripadnici angažirani u ‘ozbiljnim kriminalnalnim aktivnostima’.

Sankcijama se zamrzava svaka američka imovina koju Wagner možda ima i zabranjuje državljanima SAD-a da osiguravaju sredstva, robu ili usluge toj grupi (EPA)

Sjedinje Američke Države uvele su u četvrtak dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji Wagner, saopćilo je Ministarstvo finasija.

Ministarstvo finansija navelo je da je imenovalo Wagner grupu kao “značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Wagnerovo osoblje je angažirano u ozbiljnim kriminalnalnim aktivnostima, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju”, navodi se u saopćenju.

Sankcijama se zamrzava svaka američka imovina koju Wagner možda ima i zabranjuje državljanima SAD-a da osiguravaju sredstva, robu ili usluge toj grupi.

‘Ometanje Putinove ratne mašine’

Trezor SAD-a je, također, uveo dodatne sankcije Wagneru, optužujući grupu da je odgovorna ili saučesnik u tjeranju civila na prisilno raseljavanje i napade na bolnice u CAR-u.

Washington je naveo i druge entitete koje optužuju da podržavaju vojne operacije Wagner grupe u Rusiji, uključujući akcionarsko društvo Terra Tech sa sjedištem u Rusiji i Institut za istraživanje svemirskih nauka i tehnologije Changsha Tianyi u Kini.

“Današnje proširene sankcije Wagneru te nove sankcije njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje omogućavaju ruski vojni kompleks, dodatno će ometati sposobnosti [ruskog predsjednika Vladimira] Putina da naoruža i opremi svoju ratnu mašinu“, izjavila je ministrica finansija SAD-a Janet Yellen.

Izvor: Agencije