SAD najavio 75 miliona dolara pomoći za Rohinja izbjeglice

Američka agencija za međunarodni razvoj će obezbijediti pomoć za skoro 600.000 ljudi koji su iz Mijanmara izbjegli u Bangladeš.

Masovni egzodus naroda Rohinja počeo je 25. augusta 2017. godine (EPA)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbijedit će dodatnih 75 miliona dolara humanitarne pomoći progonjenim Rohinja izbjeglicama na jugoistočnoj obali Cox's Bazara u Bangladešu i lokalnoj zajednici.

To će pomoći izbjeglicama i zemlji koja ih je primila, Bangladešu, u zadovoljavanju trenutnih potreba, koje su pogoršane sve većim troškovima hrane i goriva, objavila je u četvrtak američka ambasada u Daki.

“Novo finansiranje obezbijedit će ključnu pomoć za 600.000 ljudi”, ističe se u saopćenju.

Više od milion Rohinja pobjeglo u Bangladeš

USAID će sarađivati sa Svjetskim programom za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) na pružanju potrebne pomoći u hrani, održavanju infrastrukture, smanjenju rizika od katastrofa i logističkoj podršci, pojašnjeno je u saopćenju, prenosi Anadolija.

Ovi programi će biti usmjereni na izbjeglice koje žive u 33 izbjeglička kampa na 130 lokacija u Bangladešu.

Masovni egzodus naroda Rohinja počeo je 25. augusta 2017. godine, nakon što je vojska Mijanmara pokrenula brutalnu operaciju protiv muslimanske manjine u sjevernoj regiji zemlje.

Od tada je oko 1,2 miliona Rohinja pobjeglo u susjedni Bangladeš i sada živi u katastrofalnim uslovima, uključujući izbjeglički kamp Cox's Bazar.

Izvor: Agencije