Prvih 100 dana: Italijanska premijerka ublažila radikalni imidž

Uprkos svojim neofašističkim političkim korijenima i često vatrenoj retorici, Meloni je izabrala oprez umjesto sukoba u zemlji i inozemstvu

Giorgia Meloni je u oktobru 2022. imenovana na položaj premijerke Italije (EPA)

Prije nego što je italijanska nacionalistička čelnica Giorgia Meloni osvojila vlast u rujnu, njemački ju je časopis Stern stavio na prvu stranicu s naslovom: “Najopasnija žena u Evropi”, piše Reuters.

Zabrinutost je bila tolika da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila jedva prikrivenu prijetnju da ima “alate” za obračun s Italijom ako skrene s demokratskog puta.

Ali gotovo 100 dana otkako je Meloni preuzela dužnost na čelu najdesnije talijanske vlade od Drugog svjetskog rata, te su se zabrinutosti uveliko istopile, prenosi Hina.

Uprkos svojim neofašističkim političkim korijenima i često vatrenoj retorici, Meloni je izabrala oprez umjesto sukoba u zemlji i inozemstvu, promovirajući status quo radije nego riskirajući raspirivanje napetosti ili finansijsku krizu.

“Vidjeli smo neku vrstu metamorfoze”, rekla je Sofia Ventura, profesorica političkih nauka na Univerzitetu u Bologni. “Puno je umjerenija u svojim komentarima nego kad je bila u opoziciji i jasno je shvatila da mora promijeniti svoj profil kako bi bila vjerodostojna međunarodna čelnica.”

Ovisnost o fondu Evropske unije za oporavak

Prijatelji i protivnici podjednako tvrde da je značajan razlog za oprezan pristup novac – ili bolje rečeno nedostatak istog.

S dugom od gotovo 150 posto BDP-a, Italija ima treći najveći javni dug u industrijaliziranom svijetu nakon Japana i Grčke, a dramatičan pad Liz Truss, koja je dala ostavku na mjesto britanske premijerke samo dva dana prije nego što je Meloni preuzela dužnost, otkrio je opasnosti od sukoba s finansijskim tržištima.

“Ono što se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje koliko moramo biti oprezni s našom kombinacijom fiskalne i monetarne politike”, rekao je tada povjerenik EU-a Paolo Gentiloni, bivši italijanski premijer.

Dodatni pritisak na Meloni je italijanska ovisnost o fondu Evropske unije za oporavak i otpornost. Prema planu, Rim bi trebao dobiti oko 190 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova sve dok provodi niz reformi dogovorenih s prethodnom vladom koju je vodio Mario Draghi.

U želji da izbjegne bilo kakve nesporazume, Meloni je prvo putovanje u inozemstvo nakon što je postala premijerka bila posjeta Von der Leyen u Briselu, kako bi je uvjerila da će Italija ispuniti svoje obveze, uprkos rezervama koje je izrazila uoči izbora.

“Bilo bi nezamislivo da Meloni riskira da izgubi ovaj novac. Neuspjeh bi bio tragedija”, rekao je Daniele Albertazzi, profesor politike na Univerzitetu Surrey.

“Ponašala se na jedini način na koji je mogla”, rekao je.

Oprezno ponašanje

Njen jedini sukob s nekim evropskim čelnikom dogodio se tri sedmice nakon što je stupila na posao, kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao Italiju jer je odbila dopustiti spasilačkom brodu s više od 200 migranata da pristane u njenim lukama. Brod je umjesto toga krenuo prema Francuskoj.

Vladin izvor u Rimu rekao je da je do tog sukoba došlo zbog nesporazuma. Melonin tim za odnose s javnošću mislio je da je Macron pristao preuzeti brod i tvitao mu je kako bi mu zahvalio. Macron to zapravo nije pristao i zaključio je da Rim pokušava manipulirati njime, rekao je izvor.

Njihov se odnos od tada popravio, rekli su dužnosnici.

Diplomata EU-a, koji je odbio biti imenovan, rekao je da je Meloni, koja je prije izražavala žestoki euroskepticizam, pokušava pronaći svoj oslonac u Evropi i očito se ponaša vrlo oprezno.

Isti je oprez vidljiv i kod kuće. Njena koalicija tek treba predstaviti bilo kakvu veću reformu, a njen skromni prvi budžet ignorirao je mnoga skupa obećanja u kampanji. Vlada je također smanjila troškove na gorivo koje su bile na snazi od marta 2022, uprkos tome što je obećala da će ih u potpunosti ukinuti.

Dominacija u anketama

Do sada je italijanska javnost podržala Melonin oprez, s podrškom njenoj stranci Braća Italije koja je porasla na iznad 30 posto u anketama, naspram 26 posto na izborima u septembru – što je više od tri puta veća podrška od one koju imaju njeni koalicijski partneri Liga i Forza Italia.

U zemlji koju muče političke turbulencije, tri vladajuće stranke izbjegle su bilo kakve veće unutrašnje sukobe i predviđaju da će zajedno vladati punih pet godina – nešto što se dogodilo samo jednom od Drugog svjetskog rata.

Pristalice kažu da to znači da će imati dovoljno vremena za provođenje dubinskih reforme, kao što je jačanje uloge predsjednika.

“Radimo na programu koji se proteže kroz pet godina bez straha da moramo pokazati trenutačne rezultate”, rekao je za Reuters Giovanni Donzelli, visoki dužnosnik Braće Italije.

Ali Melonina dominacija u anketama nad njenim partnerima, koji su prethodno bili na čelu konzervativnog bloka, mogla bi stvoriti trvenja, pri čemu Liga i Forza Italia vjerovatno neće dugo prihvatiti ulogu mlađeg partnera.

Izvor: Agencije