Kolektiv protiv islamofobije: Neophodna borba protiv mržnje i rasizma

Kolektiv protiv islamofobije u Evropi (CCIE ) je u 2022. godini identificirao 527 islamofobičnih postupaka, od kojih se 81 posto odnosi na žene.

Stalne sumnje nad muslimanskim zajednicama i pojedincima stvaraju psihološke posljedice, a borba protiv radikalizacije i dalje je usmjerena na veoma mlade pojedince, adolescente, djecu, pri čemu se utjecaj na njihovo mentalno zdravlje u velikoj mjeri zanemaruje, navodi CCIE (Reuters)

Kolektiv protiv islamofobije u Evropi (CCIE ) je u 2022. godini identificirao 527 islamofobičnih postupaka, od kojih se 81 posto odnosi na žene.

Ova neprofitna organizacija precizira da je 501 od 527 prijava zabilježeno u Francuskoj, prenosi Tanjug.

Ova djela su različite prirode, kao diskriminacija, provokacije i izazivanje mržnje, uvrede, moralno uznemiravanje, klevete, a zabilježeni su i fizički napadi.

Kolektiv naglašava da” borba protiv ‘radikalizacije’ nastavlja da stvara, njeguje i jača stigmatizaciju muslimana širom Evrope, stvarajući klimu sumnje koja dozvoljava stalne napade na njihova osnovna prava i slobode” i jeste “izvor ozbiljnih kršenja ljudskih prava”.

Kako piše u izvještaju, stalne sumnje nad muslimanskim zajednicama i pojedincima stvaraju psihološke posljedice, a borba protiv radikalizacije i dalje je usmjerena na veoma mlade pojedince, adolescente, djecu, pri čemu se utjecaj na njihovo mentalno zdravlje u velikoj mjeri zanemaruje.

Preporuke za EU

Kolektiv daje nekoliko preporuka Evropskoj uniji. Po njima, odgovornost Evropske komisije i svih država članica je da uzmu u obzir strukturnu dimenziju islamofobije i postupaju u skladu sa tim.

Zaključci o rasizmu i antisemitizmu, koje je Vijeće Evropske unije usvojilo 4. marta 2022. godine pod francuskim predsjedavanjem Unije, ne pominju strukturalni ili institucionalni rasizam. Napominje se da je Evropska komisija odbila zahtjev za imenovanje koordinatora za antimuslimansku mržnju, dok je imenovala koordinatora na antisemitizam.

U svom godišnjem izvještaju, Kolektiv ističe uspon krajnje desnice u 2022. godini i ukazuje na neophodnost za borbu protiv  mržnje i rasizma krajnje desnice.

“S obzirom na obim prijetnje od ekstremne desnice na integritet muslimana i muslimanki u Evropi, hitno je dati visok stepen prioriteta u borbi protiv svih oblika rasističkog i islamofobskog izražavanja čiji je izvor ekstremna desnica”, ističe izvještaj.

Kolektiv protiv islamofobije osnovan je u Belgiji u novembru 2020. godine.

Izvor: Agencije