Kanada: Specijalna predstavnica za borbu protiv islamofobije

Različitost je jedna od najjačih snaga Kanade, ali mnogi muslimani dobro su upoznati s islamofobijom i moramo to promijeniti, rekao je premijer Justin Trudeau.

Lideri muslimanskih zajednica u Kanadi godinama pozivaju vlasti da se uhvate ukoštac s problemom (Reuters)

Kanada je imenovala prvu specijalnu predstavnicu za borbu protiv islamofobije, dok vlada traži način za bitku protiv mržnje i diskriminacije poslije serije napada na članove muslimanske zajednice u posljednjih nekoliko godina.

Premijer Justine Trudeau u četvrtak je rekao da će advokatica za ljudska prava Amira Elghawaby preuzeti novu ulogu, sa ciljem da podrži napore Ottawe u borbi protiv islamofobije i ponudi savjete za vladinu politiku, zakonodavstvo i druge programe.

„Različitost je jedna od najjačih snaga Kanade, ali mnogi muslimani dobro su upoznati sa islamofobijom. Moramo to promijeniti. Niko u našoj zemlji ne bi smio iskusiti mržnju zbog vjere“, rekao je Trudeau u izjavi.

Imenovanje Elghawaby je, dodao je, „važan korak u borbi protiv islamofobije i mržnje u bilo kakvom obliku“.

Lideri muslimanskih zajednica u Kanadi godinama pozivaju vlasti na svim nivoima da se uhvate ukoštac sa rasizmom, nasiljem motivisanim mržnjom i rasprostranjenim krajnje desničarskim grupama.

Istraživači su u 2020. godini otkrili da se broj grupa koje se vode mržnjom, a koje djeluju u zemlji, utrostručio posljednjih godina, dok je antimuslimanska retorika jedna od najistaknutijih tema među desničarskim ekstremistima koji djeluju na internetu.

Serija smrtonosnih napada na muslimane

Godinu poslije, Trudeauova vlada je održala nacionalne samite o islamofobiji i antisemiitizmu, u nastojanju da krene u rješavanje problema. Ti napori uslijedili su nakon što je serija smrtonosnih napada na muslimanske zajednice širom Kanade uključila alarm i pojačala pozive na akciju.

U junu 2021, četiri člana muslimanske porodice ubijena su nakon što ih je muškarac pregazio kamionom u Londonu, u Ontariju, dok je 2017. naoružani napadač usmrtio šest muslimana koji su se molili u džamiji u Quebec Cityju.

U četvrtak, Nacionalno vijeće kanadskih muslimana pozdravilo je imenovanje Elghawaby, koja je ranije sarađivala s tom organzacijom, te ga nazvalo „historijskim trenutkom za muslimane u Kanadi“.

„Ovo je prvi put da će borba protiv islamofobije imati mjesto u kanadskoj vladi“, rekao je izvršni direktor grupe Stephen Brown.

Izvor: Al Jazeera