Jevrejski studenti tuže Twitter zbog antisemitskog govora

Grupa jevrejskih studenata i udruženje protiv govora mržnje podnijeli su žalbu protiv Twittera njemačkom sudu, tvrdeći da kompanija nije uklonila antisemitski sadržaj.

Evropska unija jevrejskih studenata (EUJS) i HateAid kritizirali su ono što su opisali kao nedostatak moderiranja u pogledu sadržaja koji bi mogao da podstakne mržnju (Reuters)

Grupa jevrejskih studenata i udruženje protiv govora mržnje podnijeli su žalbu protiv Twittera njemačkom sudu, rekli su u srijedu, tvrdeći da kompanija nije uklonila antisemitski sadržaj.

Evropska unija jevrejskih studenata (EUJS) i HateAid kritizirali su ono što su opisali kao nedostatak moderiranja u pogledu sadržaja koji bi mogao da podstakne mržnju, prenosi Fena.

Tužba, podnesena berlinskom sudu, odnosi se na šest postova za koje su grupe navele da su antisemitski, ali nisu izbrisani iako su prijavljeni.

Poricanje holokausta

U jednom slučaju je izričito odbijeno brisanje posta koji je negirao holokaust.

Poricanje holokausta je zločin u Njemačkoj.

U saopćenju, HateAid i EUJS navode da pokušavaju utvrditi da li korisnici Twittera imaju zakonsko pravo da provode odredbe i uvjete Twittera, kao što je netoleriranje prijetnji i govor mržnje.

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Izvor: Agencije