Australija: Hiljade na protestima protiv ‘invazije’ na Dan državnosti

Mnogi od okupljenih opisuju godišnjicu kao ‘dan invazije’, odnosno dan kada je britanska flota uplovila u Sydney 1788. godine.

Mnogi od oko 880.000 starosjedilaca Australije, koja ima 25 miliona stanovnika, zaostaju za ostatkom stanovništva ekonomski i socijalno (Reuters)

Nekoliko hiljada Australaca obilježio je danas Dan državnosti skupovima širom države u znak podrške starosjediocima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Mnogi od okupljenih opisuju godišnjicu kao “dan invazije”, odnosno dan kada je britanska flota uplovila u Sydney 1788. godine.

U Sydneyju su se mogle vidjeti grupe ljudi okupljenih na skupu „dan invazije“ u poslovnom centru grada, gdje su pojedinci nosili zastave Aboridžina.

“Ukorijenjena nejednakost”

Slični protesti održali su se u drugim australskim gradovima, uključujući i Adelaide, gdje je prisustvovalo približno 2.000 ljudi, prema Australskoj medijskoj mreži.

Premijer Anthony Albanese pozdravio je australske starosjedioce koji su na toj zemlji već 65.000 godina.

Mnogi od oko 880.000 starosjedilaca Australije, koja ima 25 miliona stanovnika, zaostaju za ostatkom stanovništva ekonomski i socijalno, što država naziva „ukorjenjenom nejednakošću”.

Izvor: Agencije