Cavusoglu: Trilateralni sastanak sa Švedskom i Finskom je besmislen

Ulazak dvije skandinavske zemlje u Sjevernoatlantski savez je za sada ratificiralo 28 od 30 država članica NATO-a, a izuzetak su Mađarska i Turska.

Ne postoji ponuda da se molbe za članstvo Švedske i Finske tretiraju samostalno, kazao je Mevlut Cavusoglu (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da je trilateralni sastanak Turske, Švedske i Finske o njihovoj želji da uđu u NATO besmislen, poslije januarskih protesta u Štokholmu.

“Ne postoji ponuda da se molbe za članstvo Švedske i Finske tretiraju samostalno”, kazao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug , pozivajući se na Reuters.

U Štokholmu se u januaru odigralo nekoliko prokurdskih protesta, na kojima je izraženo neslaganje sa saradnjom Švedske i Turske, a na jednom od njih je obješena lutka koja predstavlja predsjednika Turske Recepa Taypa Erdogana.

U Štokholmu spaljen primjerak Kur'ana

Na subotnjem protestu u Štokholmu spaljen je primjerak Kur'ana, što je dodatno rasplamsalo strasti u većinski muslimanskoj Turskoj.

Ulazak Švedske i Finske u NATO je za sada ratificiralo 28 od 30 država članica, a izuzetak su Mađarska i Turska.

Ankara traži od Štokholma, između ostalog, da ispuni zahtjeve vezane za suzbijanje Radničke partije Kurdistana (PKK), kao i izručenje nekih osoba koje smatra odgovornima za neuspješni državni udar u Turskoj u ljeto 2016. godine.

Izvor: Agencije