Sud u Strazburu odlučio da može postupati po tužbama protiv Rusije

Nizozemska i Ukrajina tuže Rusiju za događaje na istoku Ukrajine 2014, uključujući obaranje aviona na letu MH17.

Nizozemska tvrdi da je Rusija odgovorna za rušenje aviona na letu MH17 2014. godine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade (AP)

Evropski sud za ljudska prava saopštio je u srijedu da može suditi po tužbama koje su protiv Rusije podnijele Nizozemska i Ukrajina, a zbog navodnih kršenja ljudskih prava na istoku Ukrajine 2014. godine, uključujući obaranje malezijskog putničkog aviona MH17.

Tužbe su podnijete prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a odluka najvišeg evropskog suda sa sjedištem u Strazburu je značajan napredak u nastojanjima Nizozemske i Ukrajine da Rusiju učine odgovornom za njene akcije u Ukrajini i mogu otvoriti vrata za naknadu štete, ocjenjuje agencija Associated Press, a prenosi Beta.

Nizozemski ministar pravde Dilan Yesilgoz-Zegerius naveo je na svom Twitter profilu da su ovo “dobre vijesti” i da je odluka suda “još jedan važan korak na putu da se dođe do istine i pravde za žrtve i rodbinu žrtava poginulih na letu MH17”.

Avion na letu MH17 poletio je iz Amsterdama i letio za Kuala Lumpur kada je oboren iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014, dok su bjesnile borbe između proruskih separatista i ukrajinskih snaga, što je prethodilo aktuelnom ratu u Ukrajini. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Odluku je pozdravio i nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

Predstavljeni dokazi

Sud je saopštio da dokazi predstavljeni na ročištu prošle godine pokazuju da su počev od 11. maja 2014. godine oblasti pod kontrolom separatističkih pobunjenika bile “pod jurisdikcijom Ruske Federacije” i da je Moskva imala “značajan utjecaj na vojnu strategiju separatista” uključujući isporuke oružja, vršenje artiljerijskih napada na zahtjev pobunjenika i pružanje političke i ekonomske podrške.

Sud je također naveo da je predstavljeno dovoljno dokaza koji su prihvatljivi u smislu tvrdnji Ukrajine o kršenju ljudskih prava i u pogledu sa tim povezanog slučaja obaranja aviona MH17 po tužbi Nizozemske, a jedan manji broj dokaza nije bio prihvatljiv.

Ben Emmerson, advokat koji je zastupao Ukrajinu na ročištu, ocijenio je da odluka suda “pokazuje da predsjednik (Rusije Vladimir) Putin ne može izbjeći dugačku ruku međunarodnog prava”.

Prema njegovim riječima, sud je odlučio da ima nadležnost “da učini Rusiju odgovornom, da donese pravno obavezujuće nalaze u pogledu krivice Rusije i da dodijeli pravo na naknadu štete za ruske ratne zločine, uključujući ubistva ukrajinskih civila, obaranje putničkog aviona MH17, mučenje i ubijanje ratnih zatvorenika, uništavanje i nezakonito prisvajanje privatne svojine, otmicu tri grupe djece-siročića i njihovo prinudno prebacivanje u Rusiju”.

Sud u Strazburu je važan dio Vijeća Evrope, najvažnije evropske institucije za zaštitu ljudskih prava. Rusija je zbog invazije na Ukrajinu izbačena iz članstva vijeća prošle godine, ali sud i dalje može da postupa po tužbama koje su podnijete prije izbacivanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada