Sjeverna Koreja zatvorila Pjongjang zbog širenja ‘respiratorne bolesti’

Stanovnicima Pjongjanga naređeno je da ostanu u svojim domovima od srijede do nedjelje i mjere temperaturu više puta dnevno.

Stručnjaci su sugerirali da se najveći grad Sjeverne Koreje vjerovatno suočava s novim izbijanjem COVID-a 19 (Reuters)

Sjeverna Koreja naredila je petodnevno zatvaranje u glavnom gradu Pjongjangu zbog “respiratorne bolesti”, objavljeno je u srijedu, što su čini se prva ograničenja u nekom sjevernokorejskom gradu od proglašenja pobjede nad COVID-om 19 u avgustu prošle godine.

Stanovnicima Pjongjanga naređeno je da ostanu u svojim domovima od srijede do nedjelje i mjere temperaturu više puta dnevno, izvijestila je specijalizirana web stranica NK News sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na vladinu obavijest.

U obavijesti se ne spominje COVID-19, ali se navodi da glavnim gradom hara obična prehlada, među ostalim, piše NK News, prenose agencije AFP i Hina.

Vladina naredba uslijedila je dan nakon što je NK News, pozivajući se na izvore u Pjongjangu, izvijestio da stanovnici stvaraju zalihe u iščekivanju karantene.

Nije poznato jesu li druga područja uvela slična ograničenja, a državni mediji nisu objavili uvođenje ikakvih mjera.

Stručnjaci su sugerirali da se najveći grad Sjeverne Koreje vjerovatno suočava s novim izbijanjem COVID-a 19.

“Covid nestaje i ponovno se pojavljuje ovisno o temperaturi, ne samo u Sjevernoj Koreji nego diljem svijeta”, rekao je Go Myong-hyun, istraživač na Asan institutu za političke studije.

‘Prerano proslavljena pobjeda nad virusom’

Korejski poluotok zahvaćen je sibirskim zahlađenjem, navode meteorološki prognostičari, a temperature u Pjongjangu padaju do čak – 22 stepena Celzijusa.

“Sjeverna Koreja je prerano proslavila svoju pobjedu nad virusom…s padom temperature, COVID se ponovno pojavio”, rekao je Go za AFP. “Sjeverna Koreja se sigurno donekle pripremila na to, ali čini se da se virus ponovno pojavio malo ranije nego što su mislili”, dodao je.

Kina, sjevernokorejski susjed i ključni trgovinski partner, nedavno je odbacila politiku nultog COVID-a i borila se s valom infekcija koji je preplavio bolnice i krematorije.

Sjeverna Koreja održava rigoroznu blokadu od početka pandemije, ali dopušta određenu trgovinu s Kinom.

Sjeverna Koreja je tek u maju prošle godine službeno priznala prvo širenje COVID-a 19, ali je proglasila pobjedu nad virusom samo tri mjeseca kasnije i opisala to “čudom”.

Stručnjaci, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, dugo su dovodili u pitanje podatke o korona virusu u Pjongjangu i tvrdnju da je epidemija pod kontrolom.

Sjeverna Koreja ima jedan od najgorih zdravstvenih sistema na svijetu, s loše opremljenim bolnicama, malo jedinica intenzivne njege i bez lijekova za liječenje COVID-a 19, tvrde stručnjaci.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja uopće nije vakcinisala svojih 25 miliona stanovnika, iako izvještaji pokazuju da je možda primila neke vakcine iz Kine.

Izvor: Agencije