Ruska fregata izvela vježbu sa hipersoničnim raketama Cirkon

Izvedena vojna vježba u kojoj je učestvovala ruska fregata Admiral Gorškov i hipersonični projektil Cirkon, simuliran napad na metu udaljenu više od 900 kilometara.

Posada fregate uvježbavala je napad hipersoničnom raketom Tsirkon na metu koja je simulirala neprijateljski ratni brod (Reuters)

Ruska fregata Admiral Gorškov izvela je vojnu vježbu sa hipersoničnim raketama Cirkon u Atlantskom okeanu, saopćilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva, posada fregate uvježbavala je napad hipersoničnom raketom Cirkon na metu koja je simulirala neprijateljski ratni brod na udaljenosti većoj od 900 kilometara, prenosi ruska agencija TASS.

Potvrđene karakteristike projektila

U saopćenju se ne navodi da je fregata lansirala projektil, objavio je Reuters.

“Danas je održana pomorska borbena vježba kako bi se isprobalo izvođenje raketnog napada na neprijateljsku metu na površini. Hipersonično oružje Cirkon je ispaljeno na udaljenost veću od 900 kilometara“, kazao je komandant fregate, kapetan prve klase Igor Krohmal, čuje se u videu koji je objavilo Ministarstvo.

„U skladu sa našim scenarijem, elektronsko ispaljivanje i rad borbenog tima na brodu potvrdili su dizajnerske karakteristike raketnog sistema koje su demonstrirane tokom preliminarnih i državnih testova.“

Manevri u Norveškom moru

Cirkon 3М22 je nova ruska hipersonična krstareća raketa posljednje generacije koja može uništiti istovremeno dva ili više najsavremenijih brodova ili nosača aviona. Početak ispitivanja Cirkona objavljen je 2016. godine, a krajem novembra 2017. raketa je ušla u sastav Oružanih snaga Rusije.

Fregata Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov (kako glasi puno ime broda), naoružana hipersoničnim raketama Cirkon, krenula je na svoj dugi put 4. januara na osnovu naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina o razmještaju broda u udaljenim vodama.

Agencija TASS podsjeća kako je Admiral Gorškov imao manevre u Norveškom moru, a zatim je razmješten u Atlantik.

Izvor: Agencije