Mediji: Evropa traži načine da ponizi Rusiju

Zapad ne teži miru, već želi da rat potraje duže, jer slabljenje Rusije služi njegovim interesima, piše ruski list ‘Vzglyad’.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o mobilizaciji međunarodne podrške za uspostavu posebnog suda za razmatranje navodnih ruskih zločina u Ukrajini (Al Jazeera)

Ruski list Vzglyad objavio je izvještaj koji govori o nastojanjima Evropskog parlamenta da osnuje sud za zločine koje je Rusija navodno počinila u Ukrajini.

List navodi da je 19. januara EP usvojio rezoluciju koju su podržala 472 zastupnika, 19 je bilo protiv, a 33 suzdržana prilikom glasanja.

U rezoluciji se apelira na institucije Evropske unije da traže međunarodnu podršku za uspostavu posebnog suda koji će razmatrati navodne ruske zločine u Ukrajini.

U izvještaju, koji je pripremio dopisnik lista Vasilij Stojakin, umanjuje se značaj koraka koji je poduzeo EP.

Ističe se da su odluke EP-a neobavezujuće te da je osnivanje takvog suda isključivo u ovlastima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji je Rusija stalni član s pravom veta.

‘Uspostava tribunala bi ujedinila ruske elite’

Također, to zahtijeva podršku Generalne skupštine UN-a i drugih međunarodnih tijela i organizacija, uključujući Vijeće Evrope i Grupu sedam.

Dopisnik lista je rekao da tijelo uspostavljeno na temelju spomenute rezolucije EP-a, čak i ako je riječ o tribunalu, u praksi neće moći poduzeti nikakve prisilne radnje protiv Moskve i ruskog vodstva, uključujući izdavanje naloga za hapšenje protiv onih koje sud može smatrati umiješanim u ratne zločine.

Stojakin smatra da je cilj ovakvog poteza EP-a sugerirati lokalnoj ruskoj zajednici i međunarodnoj zajednici da se predsjedniku Vladimiru Putinu i ruskom rukovodstvu u cjelini može suditi i da mogu biti osuđeni za ratne zločine protiv Ukrajinaca.

U tekstu citira izjavu Olega Tsaryova, bivšeg člana ukrajinskog parlamenta, koji je rekao da je cilj odluke EP-a potaknuti Rusiju da nastavi rat, dodajući da je “cilj njegovog osnivanja [tribunala] motivirati Rusiju da se bori snažnije, jer su naši brojni pokušaji da postignemo [mirovni] sporazum i naš zahtjev za pregovorima pobudili strahove Zapada”.

Stojakin smatra da bi pitanje uspostave tribunala ujedinilo redove ruske elite, koja će nastojati ostvariti pobjedu.

Time bi se postigli rezultati o kojima je govorio evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koji je ranije rekao da je Rusija velika zemlja, koja je vodila ratove kroz historiju.

‘Slabljenje Rusije služi interesima Zapada’

Neke od tih ratova je izgubila, ali je kasnije sve brzo vratila.

Uradila je to Napoleonu Bonaparti i Adolfu Hitleru, stoga bi bilo apsurdno misliti da je Rusija ovaj rat izgubila, kazao je.

U izvještaju se navodi da Zapad ne teži miru, već želi da rat potraje duže, jer slabljenje Rusije služi njegovim interesima, te kako strahuje od  značajnih posljedica koje bi njen poraz mogao imati.

Autor je zaključio da Zapad ne nastoji Rusiji nanijeti katastrofalan poraz, s obzirom na strašne posljedice koje bi iz toga mogle proizaći, već je nastoji savladati tako što će je ponižavati, pazeći da ne izazove nuklearnu apokalipsu.

Izvor: Agencije