Potraga za posadom broda potonulog kod Japana

Obližnja plovila su pokupila pet članova posade, još osam je spašeno akcijama japanske i južnokorejske obalne straže, no traga se za još devet njih.

Brod je bio u potpunosti pod vodom kada je južnokorejska obalska straža stigla na licu mjesta (AP)

Japan i Južna Koreja tragaju za devet članova posade teretnog broda koji je potonuo zbog nevremena. Mediji iz ove dvije azijske države navode kako je 13 osoba spašeno u srijedu nakon što je brod Jintian, težak 6.551 tonu, potonuo kod obale japanskog grada Nagasaki.

Obližnja plovila su pokupila pet članova posade, dok ih je još osam spašeno akcijama japanske i južnokorejske obalne straže. Japanski zvaničnici kako je 14 članova posade broda registriranog u Hong Kongu iz Kine, dok ih je osam iz Mijanmara.

Novinska agencija Kyodo javlja kako je posada Jintiana poslala poziv u pomoć kasno u utorak, te kako su naveli da im je brod „naget“ i „kako tone“. Četiri sata nakon poziva brod je bio pod vodom, dodaje japanska agencija.

Udar hladnoće

Brod je bio u potpunosti pod vodom kada je južnokorejska obalska straža stigla na licu mjesta, navodi agencija Yonhap, te kako nikoga nije bilo na nekoliko prvih čamaca za spašavanje.

Još se ne zna šta je izazvalo potonuće Jintiana koji je nosio drvenu sirovinu. Incident se desio u vrijeme udara hladnoće koji je pogodio veliki dio Japana i Južne Koreje, sa velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama.

Izvor: Agencije