Pompeo: SAD spriječio nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019.

Svijet ne zna koliko je indijsko-pakistansko neprijateljstvo bilo blizu eskalacije, napisao je u memoarima bivši američki državni sekretar.

Mike Pompeo je naveo kako ga je kineski predsjednik Xi Jinping mrzio (EPA)

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo tvrdi da je SAD spriječio nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019. godine, objavio je u srijedu The Times.

On je u nedavno objavljenim memoarima napisao da su se prije četiri godine Indija i Pakistan približile samom početku nuklearnog sukoba, nakon što je Indija pokrenula zračne napade na naoružane grupe na pakistanskoj teritoriji, u znak odmazde za napad u kojem je ubijeno 40 indijskih vojnika u Kašmiru.

Pompeo se za vrijeme te krize nalazio u Hanoiu, u Vijetnamu, na sastanku tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

“Nikad neću zaboraviti kada me je u toku noći probudio telefonski poziv indijskog kolege da me obavijesti da se Pakistan sprema za nuklearni napad”, napisao je Pompeo i dodao da “svijet ne zna koliko je indijsko-pakistansko neprijateljstvo bilo blizu eskalacije 2019. godine”, prenosi Tanjug.

Naveo je da je odmah nakon toga razgovarao s tadašnjim komandantom pakistanskih snaga, generalom Kamarom Javedom Bajwom, za kojeg je napisao da je “stvarni vođa Pakistana”, i zamolio ga da ne čini ništa i da pričeka “nekoliko minuta” da SAD pokuša riješiti problem.

“Trebalo nam je nekoliko sati i izuzetno dobar rad naših timova na terenu u Delhiju i Islamabadu da ubijedimo obje strane da se ona druga ne priprema za nuklearni rat.”

Susret s Kim Jong-unom u Pjongjangu

Nijedna druga nacija nije mogla uraditi ono što smo mi uradili te noći da se izbjegne užasan ishod, naveo je Pompeo.

U memoarima navodi kako ga je kineski predsjednik Xi Jinping mrzio i da mu je Trump rekao da “zašuti na neko vrijeme”, nakon što je Pompeo optužio Kinu za pandemiju COVID-19.

“Nisam bio sretan što je predsjednik na Twitteru napisao da Komunistička partija Kine radi dobar posao u vezi s virusom i pohvalio Xija. Ali, razumio sam okolnosti – bila nam je potrebna zdravstvena oprema i zavisili smo od milosti Komunističke partije Kine zbog toga. Radio sam za predsjednika”, naveo je bivši državni sekretar.

U drugom poglavlju memoara Pompeo je opisao susret s Kim Jong-unom u Pjongjangu 2018. godine, kada mu je sjevernokorejski  čelnik navodno rekao da zna kako ga Pompeo pokušava ubiti.

“Odgovorio sam mu šalom, rekao sam: ‘Gospodine predsjedavajući, ja Vas i dalje pokušavam ubiti’, i pozvao ga na najljepšu plažu u Miamiju, da ispušimo najbolje kubanske cigare”, kazao je Pompeo, na šta mu je Kim odgovorio da već ima “odlične odnose s [vladajućom kubanskom] porodicom Castro”.

Izvor: Agencije