Papa Franjo: Homoseksualnost nije zločin

Zakoni koji kriminalizuju homoseksualnost nepravedni su, a ‘Bog voli svu svoju djecu takvu kakva jesu’, rekao je papa.

Svi smo mi Božja djeca i Bog nas voli takve kakve jesmo, kaže papa Franjo (AP)

Papa Franjo je rekao da su zakoni koji kriminalizuju homoseksualnost nepravedni i istakao da “Bog voli svu svoju djecu takvu kakva jesu”.

On je u intervjuu za AP pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da požele dobrodošlicu LGBT osobama u crkvu, prenosi Tanjug.

“Biti homoseksualac ​​nije zločin”, rekao je on i dodao da u nekim dijelovima svijeta katolički biskupi podržavaju zakone koji kriminalizuju homoseksualnost ili diskriminišu LGBTQ zajednicu.

Prema njegovim riječima posebno biskupi moraju da prođu kroz proces promjena.

“Oni treba da da budu nježni, kao što je Bog za svakog od nas”, rekao je papa.

‘Bog voli svu svoju djecu’

Govoreći o zakonima kojima se kriminalizuje LGBTQ populacija, papa je rekao da Katolička crkva može i treba da radi da se tome stane na kraj, kao i da homoseksualci moraju biti dobrodošli u Katoličku crkvu i poštovani i da ne bi trebalo da budu marginalizovani ili diskriminisani.

“Svi smo mi Božja djeca i Bog nas voli takve kakve jesmo i zbog snage za koju se svako od nas bori za svoje dostojanstvo”, rekao je papa, koji se još dok je bio nadbiskup Buenos Airesa zalagao za davanje pravne zaštite istopolnim parovima.

Dodao je da mora da postoji razlika između zločina i grijeha u pogledu homoseksualizma.

“Biti homoseksualac ​​nije zločin. Treba prvo da napravimo razliku između grijeha i zločina. Grijeh je i nedostatak milosti jednih prema drugima”, dodao je on.

Prema podacima organizacije Human Dignity Trust oko 67 zemalja širom svijeta kriminalizuje sporazumne istopolne seksualne aktivnosti, od kojih 11 može ili ima pravo da izrekne smrtnu kaznu, kao i da u dijelovima svijeta gdje se zakoni ne primjenjuju, oni doprinose “uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama”.

Zakonsko kriminaliziranje homoseksualnosti

Ujedinjene nacije su više puta pozivale na ukidanje zakona koji direktno kriminalizuju homoseksualnost, navodeći da krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije i da predstavljaju kršenje obaveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Takvi zakoni su uobičajeni u Africi i na Bliskom istoku i datiraju iz britanskih kolonijalnih vremena ili su inspirisani islamskim pravom.

Neki katolički biskupi su ih snažno podržali kao dosljedne vatikanskom učenju koje smatra da je homoseksualna aktivnost “suštinski poremećena”, dok su drugi pozvali da se one ponište kao kršenje osnovnog ljudskog dostojanstva.

Vatikan je 2008. odbio da potpiše deklaraciju UN-a koja je pozivala na dekriminalizaciju homoseksualizma, žaleći se da je tekst prevazišao prvobitni obim i uključivao jezik o “seksualnoj orijentaciji” i “rodnom identitetu” koji je smatrao problematičnim.

Izvor: Agencije