Moskva: Njemačka slanjem tenkova odustaje od ‘historijske odgovornosti’ prema Rusiji

Kijev mjesecima traži zapadne tenkove kako bi probio ruske odbrambene linije i ponovo zauzeo okupirane teritorije na istoku i jugu.

Zbog slanja tenkova u Ukrajinu sukob će eskalirati na novi nivo i dovest će do 'trajne eskalacije', rekao je ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev (EPA)

Ruska ambasada u Njemačkoj saopćila je u srijedu kako odluka Berlina da odobri slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini znači da odustaje od svoje “historijske odgovornosti Rusiji” koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

U oštroj izjavi, ambasada je rekla da će zbog slanja tenkova sukob eskalirati na novi nivo i dovesti do “trajne eskalacije”, prenose agencije.

“Ta iznimno opasna odluka podiže sukob na novi nivo i proturječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u sukob”, rekao je ambasador Sergej Nečajev.

“To uništava ostatke međusobnog povjerenja, nanosi nepopravljivu štetu ionako teškom stanju rusko-njemačkih odnosa i baca sumnju na mogućnost njihove normalizacije u doglednoj budućnosti”, dodao je.

Kijev je, kako piše Reuters, mjesecima tražio zapadne tenkove za koje kaže da su mu očajnički potrebni kako bi svojim snagama dali naoružanje i mobilnost da probiju ruske odbrambene linije i ponovno zauzmu okupirani teritorij na istoku i jugu, prenosi Hina.

‘Tenkovi će produžiti rat’

Rusija je rekla da će takvo oružje samo produžiti rat i patnje Ukrajine te da je zapad “zaveden” da misli drugačije.

“Odabir Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prizna svoju historijsku odgovornost prema našem narodu za strašne nacističke zločine tijekom Velikog patriotskog rata te prepuštanje zaboravu teškog puta poratnog pomirenja između Rusa i Nijemaca“, rekao je Nečajev.

“Uz odobrenje vodstva Njemačke, borbeni tenkovi s njemačkim križevima ponovno će biti poslani na ‘istočnu frontu’, što će neizbježno rezultirati smrtima ne samo ruskih vojnika, već i civilnog stanovništva”, dodao je.

Izvor: Agencije