Izvoz njemačkih tenkova: Složena i stroga procedura

Njemačka ima jedan od najstrožih režima izvoza odbrane na svijetu, zbog svoje prošlosti prije 1945. godine.

Tenkove Leopard, koje koristi niz zemalja NATO-a, stručnjaci za obranu smatraju najprikladnijima za Ukrajinu (EPA)

Njemačka je primila službeni poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini, a Reuters tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da će kancelar Olaf Scholz to i odobriti. Službene potvrde za to još nema, a pravila za ponovni izvoz njemačke vojne opreme su stroga i složena.

Svo oružje proizvedeno u Njemačkoj ima u ugovoru o prodaji klauzulu o “krajnjem korisniku” što znači da njihov novi vlasnik treba odobrenje Berlina ako želi proslijediti to oružje drugoj zemlji, prenijela je Hina pozivajući se na britansku agenciju.

Zahtjevi za ponovni izvoz obično dobiju zeleno svjetlo ako se oružje namjerava poslati drugim članicama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) ili zemljama koje su bliske saveznice.

Odobrenje će biti uskraćeno “ako postoji razlog za pretpostavku da bi isporuka bila u suprotnosti s ambicijom Njemačke da održava dobre odnose s drugim zemljama”.

Isto vrijedi i za slučajeve u kojima bi se oružje moglo koristiti za vođenje napadačkog rata ili bi odobrenje za ponovni izvoz moglo prekršiti obveze Njemačke prema međunarodnom pravu.

Budući da je vojni izvoz osjetljivo pitanje u Njemačkoj, strane zemlje obično ne podnose izravno službeni zahtjev za ponovni izvoz njemačkim vlastima. One će radije razjasniti stav Berlina tako što će napraviti takozvani “preliminarni upit”, dajući Njemačkoj priliku da signalizira je li spremna isporučiti traženo oružje ili ne.

U suprotnom, strana država se suzdržava od podnošenja službenog zahtjeva za ponovni izvoz i ne čini se nikakva diplomatska šteta.

Ovaj mehanizam znači da Poljska može, podnošenjem službenog zahtjeva za ponovni izvoz, prisiliti njemačkog kancelara Olafa Scholza da se izjasni je li spreman da Poljska šalje svoje Leoparde u Ukrajinu ili ne.

Međutim, u prošlosti je njemačka vlada odgađala odluku i dugo nije odgovarala na zahtjeve za izvoz u osjetljivim slučajevima.

Najstroži izvozni režim u svijetu

Poljska i nekoliko drugih zemalja rekle su da žele opskrbiti Ukrajinu tenkovima Leopard 2 njemačke proizvodnje za odbranu od Rusije.

Tenkove Leopard, koje koristi niz zemalja NATO-a, stručnjaci za obranu smatraju najprikladnijima za Ukrajinu. Poljska će od Njemačke tražiti dopuštenje za ponovni izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ali i bez toga Varšava bi ih mogla poslati kao dio koalicije zemalja, rekao je u ponedjeljak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Ako se tenkovi pošalju bez suglasnosti Berlina, potencijalna posljedica bi mogla biti to da Njemačka odbije isporučiti rezervne dijelove za njih, rekao je odbrambeni analitičar Konrad Muzyka.

“Zbog toga je iz perspektive Varšave važno ne odstupiti od linije i stvoriti veću koaliciju”, rekao je.

Tenkovi su oružje koje zahtijeva održavanje. Oni su vrlo osjetljivi i brzo će se pokvariti bez održavanja i spremne zalihe rezervnih dijelova. Unatoč tome, Poljska s velikom brojem od gotovo 250 tenkova Leopard može se osloniti na opsežne zalihe rezervnih dijelova i sposobnu odbrambenu industriju, prema stručnjacima, što bi joj trebalo omogućiti servisiranje bilo kojeg Leoparda predanog Ukrajini na određeno vrijeme.

Dugoročno, međutim, Varšava ili Kijev bi se ipak vjerojatno morali obratiti Njemačkoj kako bi nabavili još rezervnih dijelova.

Njemačka ima jedan od najstrožih režima izvoza odbrane na svijetu – uglavnom zbog svoje prošlosti prije 1945. godine. Bilo je pokušaja omekšavanja pravila kako bi se olakšala saradnja na odbrambenim projektima s drugim zemljama poput Francuske ili Britanije, ali dosad ništa nije provedeno, dijelom i zbog protivljenja Zelenih.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada