Chris Hipkins položio zakletvu za premijera Novog Zelanda

Nakon iznenađujuće ostavke Jacinde Ardern, Laburistička stranka izabrala je bivšeg ministra policije zaduženog za odgovor na COVID-19 da vodi stranku i državu.

Hipkins je dobro poznat Novozelanđanima po svojoj sposobnosti u borbi protiv COVID-19 (EPA)

Čelnik laburista Chris Hipkins položio je zakletvu za premijera Novog Zelanda na službenoj ceremoniji i zamijenio Jacindu Ardern koja je prošle sedmice neočekivano podnijela ostavku.

Laburistička stranka izabrala je u nedjelju bivšeg ministra policije zaduženog za odgovor na COVID-19, 44-godišnjeg Hipkinsa, da vodi stranku i državu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. To se dogodilo nakon iznenađujuće ostavke 42-godišnje Ardern koja je rekla da “nema više snage” voditi zemlju.

Kad je Ardern odlazila, u dvorištu parlamenta okupile su se stotine ljudi. Bivša premijerka grlila je redom svakog svog člana parlamenta, a mnogi su bili emotivni.

Potom se uputila u rezidenciju predstavnice kralja Charlesa na Novom Zelandu, generalne guvernerke Cindy Kiro i podnijela joj svoju ostavku.

Poznat po borbi protiv COVID-a

Hipkins i njegova zamjenica Carmel Sepuloni, prva osoba porijeklom s tihookeanskih otoka u toj ulozi, nakon toga su prisegnuli na ceremoniji koja je trajala nekoliko minuta.

Hipkins će kasnije u srijedu održati prvi sastanak vlade.

Poznat kao “Chippy”, Hipkins je dobro poznat Novozelanđanima po svojoj sposobnosti u borbi protiv COVID-19, iako je priznao neke greške u pandemiji i suočava se s teškom borbom da zadrži vlast na parlamentarnim izborima u oktobru.

Prema anketi 1News-Kantar iz decembra, podrška laburistima pala je s 40 na 33 posto početkom 2022. godine, što znači da laburisti ne bi mogli osigurati većinu čak ni s tradicionalnim koalicijskim partnerom Zelenom strankom koju podržava devet posto birača. Opoziciona Nacionalna stranka profitirala je od pada podrške laburistima.

Izvor: Agencije