UN-ova agencija traži 1,47 milijarda eura za palestinske izbjeglice

Palestinski izbjeglice – jedna od najsiromašnijih zajednica u regiji – bore se s neviđenim izazovima i sve više ovise o UN-ovoj pomoći.

UN-ova agencija je osnovana 1949, godinu dana nakon osnivanja Izraela, kako bi pomogla više od 750.000 Palestinaca koji su pobjegli ili su protjerani u ratu 1948, kao i njihovim potomcima (EPA)

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA), organizacija koja ima hroničan budžetski deficit, zatražila je u utorak 1,47 milijarda eura za 2023.

Otprilike pola tog iznosa namijenjeno je osnovnim uslugama poput zdravstva i školstva, a pola finansiranju kriznih operacija u Gazi, na Zapadnoj obali, te u Jordanu, Siriji i u Libanonu, piše AFP a prenosi Hina.

“UNRWA i dalje ima nezaobilaznu ulogu u životu miliona palestinskih izbjeglica. Nastojimo i ubuduće osigurati osnovne usluge u nevjerovatno teškim finansijskim i političkim prilikama”, ističe se u saopćenju glavnog povjerenika organizacije Philippea Lazzarinija.

“Palestinski izbjeglice – jedna od najsiromašnijih zajednica u regiji – bore se s neviđenim izazovima i sve više ovise o UNRWA-u što se tiče osnovnih usluga, a ponekad i za održanje golog života”.

Većina izbjeglica živi ispod praga siromaštva

UNRWA navodi da većina palestinskih izbjeglica živi ispod praga siromaštva, a mnogi ovise o humanitarnoj pomoći UN-ove agencije.

Agencija traži 311,4 miliona dolara za Gazu, 32,9 miliona za Zapadnu obalu, 247,2 miliona za Siriju, 160 miliona za Libanon i 28,8 miliona za Jordan.

UNRWA navodi da se tokom 2022. sučelila s brojnim teškoćama: “nedostatkom finansijskih sredstava, svjetskim krizama, inflacijom, poremećajem u opskrbnom lancu i vrtoglavim porastom siromaštva”, koje su bile težak ispit za agenciju.

UN-ova agencija je osnovana 1949, godinu dana nakon osnivanja Izraela, kako bi pomogla više od 750.000 Palestinaca koji su pobjegli ili su protjerani u ratu 1948, kao i njihovim potomcima.

Izvor: Agencije