Počela najveća vojna vježba SAD-a i Izraela

U vježbi učestvuje 100 američkih aviona, bombardera i aviona za punjenje gorivom uz 42 izraelska.

U vježbi učestvuje i nosač aviona H.W. Bush (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Izrael započeli su najveću zajedničku vojnu vježbu kojom šalju jasan signal Iranu i ističu snagu svog savezništva uprkos sastavu nove izraelske vlade koja uključuje partije ultranacionalista i ultrareligioznih Jevreja.

U vježbi učestvuje 100 američkih aviona, bombardera i aviona za punjenje gorivom uz 42 izraelska. Učestvuje također nosač aviona H.W. Bush, a vježba će obuhvatiti sve domene ratovanja i svemir i elektronski rat, prenosi Beta.

Neimenovani američki odbrambeni zvaničnik rekao je da nema vježbe nalik danas započetoj u kojoj učestvuje 6.500 vojnog osoblja SAD-a i 1.100 izraelskog.

Vježba je održana uprkos zabrinutosti zbog sastava nove Vlade Izraela koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu.

On je postavio za ministre ljude koji se smatraju ekstremnim nacionalistima, uključujući vođu partije Jevrejska snaga i stranke Noam koja se protivi LGBTQ pravima.

Vježba je organizovana u vrijeme kada je napetost između SAD-a i Irana i dalje visoka.

Administracija predsjednika SAD-a Josepha Bidena je uvela sankcije Teheranu posle brutalnog obračuna na protestima u toj zemlji.

Pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom su sada u zastoju.

Netanyahu zauzima stalno oštar stav prema Iranu i on je poslije polaganja zakletve krajem decembra najavio da će njegova vlada osujetiti iransko nastojanje da se naoruža nuklearnim oružjem.

U nedjelju je rekao da će SAD i Izrael održati sastanke o Iranu narednih sedmica poslije nedavne posjete savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakea Sullivana.

Bez zemalja Zaljeva

Zajednička vojna vježba označava veliko povećanje saradnje američke i izraelske vojske.

Neimenovani zvaničnik je ocijenio da je vježba brzo započela i da je takve vježbe u kojima učestvuje toliko raznih rodova potrebno planirati više od godinu dana, a ova je pripremljena za dva mjeseca.

Planiranje je počelo dok je na vlasti bila vlada Netanyahuovog prethodnika Jaira Lapida i završeno otkako je Netanyahu premijer.

Vježbu vodi Centralna komanda SAD-a. Izrael je pod njenom odgovornošću od 2021. godine.

Uprkos normalizaciji odnosa Izraela i zemalja Zaljeva nijedna od njih ne učestvuje u vježbi, ali će biti upoznate kada bude završena.

“Te vježbe razvijaju kompatibilnost vojnih snaga, povećavaju vojnu sposobnost i važne su za sigurnost i stabilnost regije”, rekao je komandant Centralne komande general Michael Erik Kurilla, i ocijenio da se lekcije koje se nauče mogu prenositi partnerima SAD-a širom regije.

Prethodna zajednička vježba održana je krajem novembra, a izraelska vojska ju je opisala kao simulaciju operativnog scenarija dugog dometa i letove na daljinu, uključujući kampanju protiv udaljenih zemalja, što se smatra aluzijom na Iran.

Američki zvaničnik je naglasio da cilj ove nove vežbe nije simulacija napada na iranska nuklearna postrojenja, ali je izrazio uverenje da će je Iran pratiti.

Izvor: Agencije