Nizozemski desničar poderao Kur'an u Haagu

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), je na Twitteru podijelio snimak kako cijepa Kur'an ispred zgrade skupštine u Haagu.

Wagensveld je sam bio tokom incidenta i sve se odvijalo pod policijskom zaštitom (Screenshot)

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), ovog vikenda je poderao Kur'an u Haagu.

Wagensveld je u 14 sati po lokalnom vremenu na svom Twitteru podijelio snimak kako cijepa Kur'an ispred zgrade skupštine u Haagu.

On je sam bio tokom incidenta i sve se odvijalo pod policijskom zaštitom. Navedeno mu je to dopušteno pod uvjetom da ne spaljuje Kur'an po uzoru na subotnji incident u Švedskoj, prenosi Anadolija.

U nastavku dijeljenja vidjelo se da su pocijepane stranice Kur'ana spaljene u tepsiji na drugoj lokaciji.

Ovaj incident dogodio se netom nakon subotnjeg incidenta u Švedskoj kada je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

Indonezija je također pozvala švedskog ambasadora na razgovor nakon što su desničarski aktivisti u Štokholmu palili Kur'an tokom vikenda, saopštili su zvaničnici iz Džakarte.

Reakcija Turske

Tim povodom reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske koje je najoštrije osudilo napad na Kur'an u Hagu, u Holandiji, a u Ministarstvo je pozvan ambasador te zemlje u Ankari Joep Wijnands gdje mu je prenesen protest zbog ovog incidenta.

“Najoštrije osuđujemo podli napad antiislamske osobe u Haagu, Holandiji, 22. januara, usmjeren na našu svetu knjigu Kur'an. Ovaj podli čin koji vrijeđa naše svete vrijednosti i uključuje zločin iz mržnje, nakon Švedske ovoga puta u Holandiji, jasna je izjava da islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Europi”, istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je da je ovakav čin direktno usmjeren na temeljna prava i slobode, duhovne vrijednosti i društvenu toleranciju ne samo muslimana nego i cijelog čovječanstva te da štete kulturi zajedničkog života u miru.

Dodano je da je holandski ambasador u Ankari pozvan u Ministarstvo te mu je prenesena osuda i protest protiv ovog gnusnog i prezira vrijednog čina.

Istaknuto je kako se od holandskih vlasti očekuje da poduzmu potrebne radnje protiv počinitelja incidenta i provedu konkretne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada