Broj ubijenih aktivista i društvenih čelnika u Kolumbiji najveći u historiji

U 2022. godini je u Kolumbiji ubijeno 215 aktivista za ljudska prava i društvenih lidera.

U Kolumbiji je posljednjih godina nasilje u porastu, posebno u dijelovima zemlje koji su van vladine kontrole (Reuters)

Više od 200 društvenih lidera i aktivista za ljudska prava ubijeno je u Kolumbiji prošle godine, objavio je državni ombdusmen za ljudska prava, dok su naoružane grupe koje su se borile za kontrolu ruta krijumčarenja droge pojačale svoje napade.

Carlos Camargo rekao je u priopćenju da je 2022. godine ubijeno 215 aktivista za ljudska prava i društvenih lidera, što je izraz koji se koristi za vođe zajednica, zemljišta i okoliša, između ostalih.

To je najveći ikada zabilježen broj smrtnih slučajeva, u poređenju na 145 u 2021. i 182 u 2020. godini.

“To ima ozbiljan uticaj na temelje demokratije, jer su to lideri koji preuzimaju brige ljudi, koji su glasnogovornici i koji rade za zemlju u kojoj se poštuju ljudska prava”, rekao je ombudsmen.

Zabilježeno gotovo sto masakra

Informacija je objavljena u trenutku u kojem kolumbijski predsjednik Gustavo Petro, koji je preuzeo dužnost prošlog avgusta, slijedi plan “potpunog mira” kako bi pokušao okončati oružani sukob u kojem u toj južnoameričkoj zemlji između 1985. i 2018. ubijeno više od 450.000 ljudi.

Kolumbijske vlasti su 2016. potpisale mirovni sporazum s pobunjeničkom grupom Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), ali neki disidenti FARC-a odbili su dogovor i ponovo uzeli oružje.

U Kolumbiji je posljednjih godina nasilje u porastu, posebno u dijelovima zemlje koji su van vladine kontrole i gdje su naoružane grupe uključene u trgovinu drogom i druge nedopuštene aktivnosti.

Istraživački institut INDEPAZ prošle je godine zabilježio gotovo 100 masakra.

Izvor: Al Jazeera i agencije