Biden imenovao izaslanicu za ljudska prava za Sjevernu Koreju

Julie Turner dolazi na to mjesto s dužnosti direktorice Ureda za istočnu Aziju i Pacifik pri Odjelu za demokraciju, ljudska prava i rad State Departmenta.

Joe Biden imenovao je dugogodišnju diplomatkinju Julie Turner posebnom izaslanicom za ljudska prava u Sjevernoj Korej (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden imenovao je dugogodišnju diplomatkinju Julie Turner posebnom izaslanicom za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, popunivši tako mjesto koje je bilo prazno tokom cijeloga mandata bivšega predsjednika Donalda Trumpa, javlja Hina.

Julie Turner dolazi na to mjesto s dužnosti direktorice Ureda za istočnu Aziju i Pacifik pri Odjelu za demokraciju, ljudska prava i rad State Departmenta, saopćila je Bijela kuća, dodavši da Turner govori korejski te da je prije radila na pitanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji kao posebna pomoćnica u uredu izaslanika.

Mjesto posebnoga izaslanika za ljudska prava slobodno je od januara 2017., odnosno od vremena kada je bivši predsjednik Donald Trump pokušavao uspostaviti vezu s Pjongjangom, sastavši se tri puta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom. To je dovelo do ublažavanja napetosti između dviju zemalja, ali nije rezultiralo dugoročnim sporazumom.

Mjesto uspostavljeno 2004.

Mjesto u rangu ambasadora uspostavljeno je zakonom iz 2004. godine, kako bi se Sjevernu Koreju, jednu od najautoritarnijih zemalja, podvrgnulo pritisku u pogledu pitanja ljudskih prava.

Napetost između Sjeverne Koreje te njezina južnog susjeda, SAD-a i Japana porasla je posljednjih mjeseci zbog rekordnoga broja raketa koje je Pjongjang ispalio u 2022. godini.

U zadnjem godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, State Department je naveo znatna kršenja, uključujući i masovna zatvaranja i prisilni rad.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada