WHO poziva na ‘hitnu akciju’ nakon smrti od sirupa protiv kašlja

Prošle godine je više od 300 djece u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog zatajenja bubrega nakon što su pila sirupe protiv kašlja koji se izdaju bez recepta.

Agencija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u posljednja četiri mjeseca i poziva sve 194 zemlje da spriječe nove smrtne slučajeve (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na “trenutnu i usklađenu akciju” za zaštitu djece od kontaminiranih lijekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.

Prošle godine je više od 300 djece – većinom mlađe od pet godina – u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog zatajenja bubrega koje su izazvali kontaminirani lijekovi, saopćio je WHO.

Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.

“To su otrovne hemikalije koje se koriste kao industrijska otapala i sredstva protiv smrzavanja, a mogu biti smrtonosni čak i ako se uzmu u malim količinama pa se nikada ne bi smjeli naći u lijekovima”, istaknuo je WHO.

Prozvane kompanije

Agencija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u posljednja četiri mjeseca i poziva sve 194 zemlje da spriječe nove smrtne slučajeve.

WHO je već poslao upozorenja o određenim proizvodima u oktobru i ranije ovog mjeseca.

Zatražio je da se s polica uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koji se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji, odnosno Uzbekistanu.

Također je izdao upozorenje prošle godine za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma. Riječ je o sirupima koji su se prodavali na domaćem tržištu.

Te su kompanije negirale da su njihovi proizvodi bili kontaminirani ili su odbile komentirati slučaj dok traje istraga.

Izvor: Agencije