Sloveniju i sjevernu Italiju pogodio snježni udar

Jako zimsko nevrijeme u Sloveniji je zatvorilo primorsku magistralu prema Ljubljani, a u italijanskim regijama Emilija-Romagna i Marche na snazi je narandžasti meteo-alarm.

U pojedinim dijelovima Slovenije došlo je do prekida u napajanju električnom energijon (Twitter / Screenshot)

Jako zimsko nevrijeme u Sloveniji je zatvorilo primorsku magistralu prema Ljubljani, a naleti vjetra dostižu brzinu i do 140 kilometara na sat, pišu mediji.

U pojedinim dijelovima Slovenije došlo je do prekida u napajanju električnom energijom.

Zbog jakih naleta vjetra zatvoren je i Vipavski brzi put između Nanosa i Sela u oba smjera, a na autocesti A1 Koper-Ljubljana formirana je kolona od čak 57 kilometara, a u koloni se ostaje više od sat vremena.

Gužve su zabilježene i na štajerskoj magistrali između Vranskog i Blagovice te na Dolenjskoj magistrali od Drnova do Ljubljane, uz povremeno zastoje i u oba smjeru.

Osim snijega, saobraćaj na dolenjskoj magistrali otežavaju i nezgode i proklizavanja kamiona kod Novog mesta.

Jaka bura na Kvarneru

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za ponedjeljak crveno upozorenje za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal, zbog jake i olujne bure s orkanskim udarima, a u prekidu su trajektne i katamaranske linije.

Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre zbog jake, mjestimice vrlo jake bure, te za područje  Dalmacije zbog vrlo jake bure i istočnog vjetra u okretanju na jugo.

Obilne padavine u Italiji

Hladni talas koji prelazi Italiju izaziva obilne snježne padavine i vjetar na cijelom Apeninskom poluostrvu, a u regijama Emilija-Romagna i Marche na sjeveroistoku i istoku na snazi je narandžasti meteo-alarm, dok je u istočnim regijama Abruzzo i Molise na snazi žuti meteo-alarm, prenosi La Stampa.

Mraz i snijeg otežali su saobraćaj u mnogim gradovima.

Snimci zavijanih ulica i krovova kruže društvenim mrežama. Prema izvještajima italijanskog Meteo centra, temperature će biti niske tokom cijele nedjelje, a tokom narednog vikenda hladan vazduh s Arktika mogao bi da stigne do Mediterana, donoseći sa sobom nestabilne vremenske uslove sa snježnim padavinama i ponovni pad temperature.

Škole su zatvorene u više regiona, navodi Italijanski dnevni list.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada