Seksizam u Francuskoj: Svaka treća žena tvrdi da je prisiljavana na seks

Francusko društvo ostaje veoma seksističko u svim segmentima, kaže se u izvještaju Visokog vijeća za ravnopravnost spolova.

Slučajevi seksizma i silovanja rašireni među mladima u Francuskoj (Reuters)

Rezultati nedavnog istraživanja provedenog u Francuskoj otkrivaju da je gotovo svaka treća žena u toj zemlji bila žrtva seksualnog zlostavljanja i silovanja.

Visoko vijeće za ravnopravnost spolova (HCEFH) pri Vladi Francuske objavilo je izvještaj o slučajevima seksizma u toj zemlji, prema kojem, pet godina nakon formiranja pokreta #MeToo, francusko društvo „ostaje veoma seksističko u svim segmentima“.

Istraživanje je provedeno na 2.500 osoba starijih od 15 godina od 5. do 26. oktobra prošle godine, a detaljni rezultati će biti predstavljeni predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu.

Prema istraživanju instituta Viavoice za HCEFH, 37 posto ispitanih žena izjasnilo se da je bilo prisiljeno na spolni odnos bez pristanka.

‘Zabrinjavajući izvještaj’

Dok je 80 posto žena izjavilo da su bile tretirane gore nego muškarci, gotovo jedna trećina tvrdi da su bile silovane, prenijela je Anadolija.

Slučajevi seksizma i silovanja rašireni među mladima u Francuskoj, a 26 posto muškaraca reakcije i mjere protiv seksualnog nasilja smatra pretjeranima.

Samo devet posto ispitanih muškaraca smatra normalnim da muškarci obavljaju kućanske poslove.

HCEFH je istaknuo da je izvještaj zabrinjavajući i da su napori francuskih vlasti po tom pitanju nedovoljni.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada