Šef austrijske diplomatije: Nuklearno oružje treba uništiti

Postoji razumijevanje da nuklearno oružje pruža sigurnost, ali to je apsolutno pogrešan pristup, jer ono predstavlja prijetnju svima, kazao je Alexander Schallenberg.

Ugovor o zabrani nuklearnog oružja ratificiran je 22. januara 2021. godine (Reuters)

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izjavio je da svijet treba iskorijeniti nuklearno oružje.

“Ovo oružje će i dalje biti prijetnja svima nama dok god postoji. Moramo ga uništiti prije nego što nuklearno oružje uništi nas”, kazao je on povodom druge godišnjice stupanja na snagu Ugovora o zabrani nuklearnog oružja (TPNW), prenosi Anadolija.

Istakao je da postoji razumijevanje da nuklearno oružje pruža sigurnost, ali da je to apsolutno pogrešan pristup i da nuklearno oružje predstavlja prijetnju svima.

Poručio je da bi se svijet što prije trebao riješiti nuklearnog oružja.

Opasno je prijetiti nuklearnim oružjem

Istakao je još da je vrlo opasno prijetiti nuklearnim oružjem.

“Ovo je moralno neprihvatljivo, ograničava domet kretanja drugih i jasno je protivno međunarodnom pravu”, kazao je Schallenberg.

Ugovor o zabrani nuklearnog oružja ratificiran je 22. januara 2021. godine, uprkos protivljenju zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine, koje posjeduju nuklearno oružje.

Sporazum nisu potpisale države koje posjeduju nuklearno oružje – SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael.

Izvor: Agencije