Ruski ratni brod s hipersoničnim projektilima u vježbama s Kinom i Južnom Afrikom

‘Gorškov’ je ovaj mjesec već održao vježbe u Norveškom moru kao signal zapadu da se Rusija neće odustati od ukrajinskog rata.

Admiral Gorškov ruske mornarice stiže u luku Qingdao na proslavu 70. godišnjice osnivanja mornarice Kineske narodnooslobodilačke vojske 21. aprila 2019. (REUTERS/Jason Lee)

Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim oružjem nove generacije sudjelovat će u zajedničkim vježbama s mornaricama Kine i Južne Afrike, objavila je ruska državna agencija TASS u ponedjeljak.

To je prvo službeno spominjanje sudjelovanja fregate “Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” koja je naoružana projektilima Cirkon.

Projektili lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka, s dosegom više od 1.000 kilometara, rekla je Rusija.

“‘Admiral Gorškov'… ići će na mjesto logističke podrške u sirijski Tartus i sudjelovat će u zajedničkim mornaričkim vježbama s mornaricama Kine i Južne Afrike”, objavila je agencija navodeći neidentificirani odbrambeni izvor, prenosi Hina.

U četvrtak su Južnoafričke nacionalne odbrambene snage rekle da je svrha vježbi “ojačati već razvijene odnose između Južne Afrike, Rusije i Kine”.

Vježbe će se održavati od 17. do 27. februara pored lučkoga grada Durbana i Richards Baya.

Putinov pokušaj da probije američku odbranu

To su druge vježbe tri zemlje u Južnoj Africi, nakon onih 2019, dodale su odbrambene snage u saopćenju.

“Gorškov” je ovaj mjesec održao vježbe u Norveškom moru, nakon što je predsjednik Vladimir Putin fregatu poslao u Atlantski ocean kao signal zapadu da se Rusija neće odustati od ukrajinskog rata.

Rusija to oružje vidi kao način da probije sve sofisticiraniju američku proturaketnu odbranu za koju je Putin upozorio da bi jednog dana mogla oboriti njene nuklearne projektile.

Kina, Rusija i Sjedinjene Američke Države utrkuju se u razvoju hipersoničnog oružja, koje se smatra načinom stjecanja prednosti nad svakim protivnikom zbog njegove brzine, pet puta veće od zvuka i zbog toga što ga je teže otkriti.

Izvor: Agencije