Osnivač grupe Wagner prihvata poređenje sa Raspućinom

‘Financial Times’ je objavio da Prigožinov utjecaj u Kremlju raste i usporedio ga s monahom Grigorijem Efimovičem Raspućinom koji je imao velik uticaj na suprugu posljednjeg ruskoga cara Nikolaja II.

Prigožin je tek u septembru priznao da je on osnivač skupine Wagner koja je igrala veliku ulogu u ruskim pokušajima da osvoje istočnu ukrajinsku regiju Donbas (AFP)

Evgenij Prigožin, prvi čovjek ruske plaćeničke skupine Wagner, pristaje na usporedbu s kontroverznim monahom Raspućinom koji je carevića Romanova liječio od hemofilije no napominje da njegova zadaća nije zaustavljati krvarenje već prolijevati krv ruskih neprijatelja, prenosi Hina.

List Financial Times objavio je za vikend da Prigožinov utjecaj u Kremlju raste i usporedio ga s monahom Grigorijem Efimovičem Raspućinom koji je imao velik utjecaj na suprugu posljednjeg ruskoga cara Nikolaja II.

Prigožin je tek u septembru priznao da je on osnivač skupine Wagner koja je igrala veliku ulogu u ruskim pokušajima da osvoje istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

“Nisam baš dobro upoznat s historijom Raspućina, no koliko ja znam, njegova velika zasluga je ta što je čaranjima zaustavljao krvarenje carevića”, rekao je Prigožin u komentaru pisanja britanskog lista.

“Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Prolijevam krv naših neprijatelja za našu domovinu. I ne činim to čaranjima, već izravnim kontaktom s njima”, rekao je Prigožin kako prenosi njegova služba za odnose s javnošću.

Prigožin je zagovornik agresije na Ukrajinu

Paravojna skupina Wagner djeluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Zadnjih mjeseci na video snimkama Prigožin pokušava motivirati zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini.

Autorstvo usporedbe Prigožina s kontroverznim monahom s kraja 19. i početkom 20. stoljeća ne pripada FT-u već ruskome novinaru koji je to učinio lani.

Prigožin, kao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, drugi aktivan zagovornik ruske agresije na Ukrajinu, snažan je kritičar “vojne, birokratske i poslovne (ruske) elite koja, prema njegovoj ocjeni, izdaje predsjednika Vladimira Putina mlakim i nekompetentnim pristupom prema ratu”, piše list.

Za Prigožina te su usporedbe “apsolutno jasne” i on smatra da je njegova uloga neposlušne zapadnjake vratiti na ispravan put.

Raspućina je 1916. ubila skupina plemića koja je strahovala od njegova sve snažnijeg utjecaja na rusku carsku obitelj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada