Macron i Scholz ponovno pokreću francusko-njemački ‘motor’

Čelnici dvije vodeće evropske ekonomije žele pronaći odgovor na američki plan velikog subvencioniranja industrije, koji bi proizvodnju iz EU-a mogao preseliti u SAD.

Susret francuskog predsjednika i njemačkog kancelara dogodio se na dan kada su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer prije 60 godina potpisali Elizejski ugovor o pomirejnju dvije zemlje (EPA)

Emmanuel Macron i Olaf Scholz pokazali su u nedjelju u Parizu spremnost da sarađuju na “reformi” Evrope, ali i u pronalaženju odgovora na američki plan velikog subvencioniranja industrije, iako nisu prevladali razlike u stajalištima, posebno na polju evropske obrane.

Nijedan od njih, kako to navodi AFP, nije odgovorio na pitanje hoće li poslati Kijevu teške njemačke tenkove Leopard, odnosno francuske Leclerc, a njemački kancelar je bio pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u tom smislu, prenosi Hina.

Na 60. godišnjicu mirovnog ugovora dvije zemlje, dok na Starom kontinentu rat traje već jedanaest mjeseci, dvojici čelnika su bila puna usta francusko-njemačkog “prijateljstva” i “bratstva” koji su već šest desetljeća nezaobilazni u “evropskoj izgradnji”.

“Njemačka i Francuska moraju biti pioniri u reformi naše Evrope jer su prokrčile put prema pomirenju”, istaknuo je Macron u govoru na Sorboni, rekavši da su dvije zemlje kao “dvije duše u istim grudima”.

“Budućnost, kao i prošlost, počiva na saradnji naše dvije zemlje”, rekao je njemački kancelar našalivši se da taj “francusko-njemački motor” često “zaškripi” ali ipak radi zahvaljujući “odlučnoj spremnosti da se nesuglasice uvijek pretvore u usklađeno djelovanje”.

Nakon sastanka francuskih i njemačkih ministara u Elizejskoj palači dvojica čelnika su iznijela “zajedničko stajalište” o “ambicioznom i brzom” evropskom odgovoru na američke industrijske subvencije na polju energetske tranzicije, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji, ne navodeći kako će se taj plan finansirati.

Evropska odbrana

U vezi sa slanjem tenkova Leclerc Ukrajini, “ništa nije isključeno”, rekao je Macron, istaknuvši da će se o tome “zajedno” dogovarati, što je kancelar ponovio.

No dvojica čelnika nisu skrivali razlike u vezi s projektom evropskog proturaketnog štita koji Berlin želi realizirati pomoću postojeće izraelske i američke tehnologije, a Pariz se zauzima za evropsko rješenje, na temelju francusko-italijanskog sistema.

Susret francuskog predsjednika i njemačkog kancelara dogodio se na dan kada su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer prije 60 godina potpisali Elizejski ugovor o pomirenju dvije zemlje koje su bile “najveći neprijatelji”, ali su “odlučile biti najveći saveznici”, rekao je Macron.

Izvor: Agencije