Evropska unija uvodi novi paket sankcija Iranu

Revolucionarna garda nije dodana na listu ‘terorističkih organizacija’ uprkos prošlosedmičnom apelu Evropskog parlamenta.

Evropska unija je već uvela tri paketa sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije usvojili su novi četvrti paket sankcija protiv iranskih pojedinaca i organizacija, saopćilo je švedsko predsjedništvo Unijom.

Evropska unija oštro osuđuje brutalnu i nesrazmjernu upotrebu sile u Iranu protiv “mirnih demonstranata”, navodi se u objavi na Twitteru, prenosi Tanjug.

Nekim iranskim zvaničnicima zabranjena su putovanja i zamrznuta je imovina, no Revolucionarna garda nije dodana na listu “terorističkih organizacija” uprkos prošlosedmičnom apelu Evropskog parlamenta.

Četvrti krug sankcija

Evropska unija je već uvela tri paketa sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama, među kojima su se našli ministri vlade, vojni oficiri i iranska policija za moral, zbog kršenja ljudskih prava tokom nasilnog gušenja protesta, koji su izbili u Iranu sredinom septembra zbog smrti Mahse Amini.

Prethodne sankcije se odnose na 146 pojedinaca i 12 organizacija, uključujući pripadnike Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), kao odgovor na policijski nasilni odgovor na demonstranate i proglašavalje i izvšravanje smrtnih kazni, što je EU također oštro osudila.

Sankcije Velike Britanije

Velika Britanija je također sankcionirala više osoba iz Irana zbog kršenja ljudskih prava građana te zemlje, uključujući nedavno pogubljenje britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine zamjenika iranskog državnog tužioca Ahmada Fazeliana, za kojeg je Ured za vansjke poslove Velike Britanije naveo da je odgovoran za nepravedan pravosudni sistem koji koristi smrtnu kaznu u političke svrhe.

Među ostalim sankcioniranim osobama je Kiyumars Heidari, komandant iranskih kopnenih snaga, Hossein Nejat, zamjenik komandanta Korpusa Islamske revolucionarne garde i Salar Abnoush, zamjenik komandanta Snaga otpora Basij. Združena fondacija Basij, povezana sa milicijom Basija i Kasem Rezai, zamenik komandanta iranske policije, takođe, su sankcionirani.

“Velika Britanija i naši partneri poslali su jasnu poruku kroz ove sankcije da neće postojati skrovišta za one koji su krivi za najteža kršenja ljudskih prava”, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Britanije James Cleverly.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada