Erdogan o paljenju Kur'ana: Niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili druge religije

Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade u Štokholmu ne mogu više očekivati našu podršku za članstvo u NATO-u, rekao je turski predsjednik.

Turska je pozvala Švedsku da kazni odgovorne i da preduzme konkretne korake protiv islamofobije (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Švedska ne treba očekivati podršku Turske za članstvo u NATO-u nakon protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Štokholmu tokom vikenda, a na kojem je spaljen Kur'an.

“Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade u Štokholmu ne mogu više očekivati našu podršku za članstvo u NATO-u”, rekao je Erdogan nakon sjednice vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova ranije je najoštrije osudilo spaljivanje Kur'ana, ukazujući da je to antiislamski čin koji vrijeđa muslimanske vrijednosti pod maskom slobode izražavanja, a što je, poručuju, potpuno neprihvatljivo.

Tursko ministarstvo pozvalo je Švedsku da kazni odgovorne i preduzme konkretne korake protiv islamofobije.

Transparenti podrške PKK-u

Erdogan je, prenosi Anadolija poručio i da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

Odvojeni protest održan je u Štokholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da uđe u NATO.

Na demonstracijama u znak protesta protiv kandidature Švedske za članstvo u NATO-u i za podršku Kurdima, govornici su stajali ispred velikog crvenog transparenta sa natpisom “Svi smo mi PKK”, koji se odnosi na Radničku partiju Kurdistana, zabranjenu, pored ostalih zemalja, u Turskoj, Švedskoj i SAD-u.

Na tom skupu učestvovalo je nekoliko stotina prokurdskih i ljevičarskih pristalica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada