Baerbock: Njemačka je spremna odobriti Poljskoj slanje Leoparda

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici.

Shvatila sam koliko su ti tenkovi važnim kaže Baerbock (EPA)

Njemačka “neće biti protiv” odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

“Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv”, rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza, u vezi s dopremom Kijevu tenkova njemačke proizvodnje.

“Zasad zahtjev nije poslan iz Poljske, koja treba Berlinu poslati službeni zahtjev”, dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni”, dodala je Baerbock.

Vojna pomoć Ukrajini

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz.

Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim nedirektnim isporukama, kao ni o direktnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Ponovno upitan o tome u nedjelju Parizu, na konferenciji za novinare s Emmanuelom Macronom, kancelar nije jasno odgovorio, nego je tek ponovio da se o slanju oružja treba dogovarati s ukrajinskim saveznicima.

Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, naročito Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar.

Na sastanku koji je u petak održan u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, zapadni saveznici Ukrajine su odgodili odluku o tom pitanju, što je razljutilo Kijev koji je kritizirao njihovu “neodlučnost”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada