Zapadni borci u Ukrajini uvlače Ameriku i NATO u konfrontaciju s Rusijom?

Utjecaj dobrovoljaca u borbama u Ukrajini je relativno mali u poređenju s doprinosom stotina hiljada boraca regularnih ukrajinskih snaga, piše ‘Washington Post’.

Između 1.000 i 3.000 stranaca bori se na strani ukrajinske vojske u ratu protiv Rusije, navodi se u tekstu (Getty)

The Washington Post navodi, citirajući izjave analitičara i akademskih djelatnika, da se između 1.000 i 3.000 stranaca bori na strani ukrajinske vojske u ratu protiv Rusije, a da većina njih služi u jedinicama tamošnje Međunarodne legije.

Američki list navodi, u izvještaju koji je pripremio dopisnik Jeff Stein, da je utjecaj dobrovoljaca u borbama relativno mali u poređenju s doprinosom stotina hiljada boraca regularnih ukrajinskih snaga.

Također je istaknuo da strani borci privlače veliku pažnju zapadnih zemalja, pogotovo kada su ubijeni ili zarobljeni, te kako pokreću niz “neugodnih” pravnih, moralnih i političkih pitanja za Ukrajinu i za vlade zemalja iz kojih ti dobrovoljci dolaze.

Stein u izvještaju navodi da neki zapadni dobrovoljci krše zakone svojih matičnih zemalja kako bi se borili u Ukrajini, dok stručnjaci primjećuju rizik da bi američki dobrovoljci mogli kršiti Zakon o neutralnosti, koji je donesen 1974. godine, u strahu da bi američki građani mogli uvući svoju zemlju u strane ratove.

Objasnio je da prisutnost zapadnih boraca u Ukrajini ograničava napore administracije američkog predsjednika Joea Bidena i NATO-a da izbjegnu direktno uplitanje u ruski rat.

Volontiranje mnogih ‘psihički nestabilnih’ veterana

Također, nije jasno ko je odgovoran za ono što se može dogoditi tim dobrovoljcima tokom i nakon završetka njihove opasne borbene službe.

Novinar Washington Posta citira stručnjake koji kažu da izbor mnogih “psihički nestabilnih” veterana da volontiraju u Ukrajini također ukazuje na neuspjeh njihovih vlada da se pozabave traumama koje su doživjeli ranije i da ih reintegriraju u civilni život.

Ukrajinski dužnosnici su saopćili u proljeće prošle godine da se oko 20.000 ljudi iz više od 50 različitih zemalja dobrovoljno prijavilo za borbu u Ukrajini.

Međutim, Washington Post u izvještaju naglašava da se velika većina njih očito vratila u svoje zemlje prije ljeta prošle godine.

List se osvrnuo i na pojedine aspekte iskustava koje su doživjeli neki strani dobrovoljci u Ukrajini, napominjući da su mnogi od njih više bili zainteresirani za poziranje i objavljivanje fotografija na Instagramu nego da se posvete ratu koji se vodi oko njih.

Neki od njih su se suočili s optužbama za činjenje krivičnih djela krađe i seksualnog zlostavljanja, ili je utvrđeno da su došli u Ukrajinu kako bi izbjegli krivični progon u svojim zemljama.

Međutim, pojedini su djelovali ozbiljno i sretno zbog učešća u ratu, poput bivšeg komandanta britanske vojske, koji je za američki list govorio o svom iskustvu u Ukrajini.

Dopisnik Washington Posta citirao je kanadskog komandanta dobrovoljne brigade u Ukrajini, čije ime nije spomenuo, nego samo njegov ratni nadimak “Hrulf”, koji je rekao da se u njegovoj jedinici nalaze borci iz Švedske, Danske, Njemačke, Španije, Portugala, Italije, Jordana, Egipta i Norveške, pored Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije.

Ubijeno oko 100, ranjeno oko 1.000 stranih boraca

U izvještaju se navode i izjave Kacpera Rekaweka, istraživača u Centru za istraživanje ekstremizma na Univerzitetu u Oslu, koji je naveo da je ubijeno oko 100 zapadnih boraca koji su se dobrovoljno borili u Ukrajini, a više od 1.000 ih je ranjeno.

Rekao je da je među poginulima i kanadski vojnik Joseph Hildebrand (33), koji je poginuo u borbama u ukrajinskom gradu Bahmutu, a njegovoj porodici je trebalo više od pet sedmica da vrati njegovo tijelo.

Uprkos tome što rat traje gotovo godinu, među dobrovoljcima još uvijek ima onih koji pokazuju visok stepen predanosti te su spremni izdržati zimske uvjete i prevladati jezičke barijere i kulturne napetosti koje se javljaju s vremena na vrijeme, smatra Stein.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini je za pojedine predstavljao rijetku priliku da iskoriste vojnu obuku.

Jedan od njih je bivši pripadnik Kraljevskog inženjerskog korpusa britanske vojske, koji je proveo pet godina na obuci o deminiranju i izgradnji rovova i mostova, ali nikada nije uspio upotrijebiti to znanje na koristan način, prije nego se priključio ukrajinskom ratu.

Izvor: Al Jazeera