U Bidenovom domu pronađeno još šest povjerljivih dokumenata

Neki od dokumenata su iz doba mandata aktuelnog američkog predsjednika u Senatu od 1973. do 2009, a drugi iz vremena kad je bio potpredsjednik Baracku Obami.

Ni Joe Biden, ni njegova supruga Jill nisu bili prisustvovali pretrazi (EPA)

Istražitelji američkog Ministarstva pravosuđa pronašli su još šest klasificiranih dokumenata u kući američkog predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, objavio je njegov advokat Bob Bauer.

Neki od dokumenata su iz doba Bidenovih mandata u Senatu od 1973. do 2009. godine, a drugi su iz vremena kad je bio potpredsjednik Baracku Obami, rekao je Bauer.

Predsjednik je sam Ministarstvu pravosuđa ponudio pregled svih prostorija u njegovoj kući u Delawareu, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ni Biden, ni njegova supruga Jill nisu prisustvovali pretrazi.

Pretraga je uslijedila nakon što su u novembru i decembru pronađeni još neki tajni dokumenti u Bidenovoj kući u Wilmingotnu i njegovu privatnom uredu koji je zadržao u Washingtonu nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Trump pod odvojenom istragom

Te su dokumente pronašli i vlastima prijavili Bidenovi advokati.

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv.

Glavni državni tužilac Merrick Garland početkom mjeseca odredio je posebnog savjetnika Roberta Hura koji će istražiti Bidenovo zadržavanje dokumenata nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Bauer je kazao da je pretraga Bidenove kuće ponuđena kako bi “istraga išla naprijed što je brže moguće”.

Istražitelji su imali potpun pristup cijeloj  Bidenovoj kući, a pretraga je trajala 12 sati i 45 minuta, dodao je.

Pod odvojenom je istragom bivši predsjednik Donald Trump, koji je iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi ponio stotine klasificiranih dokumenata.

Izvor: Agencije